Sabor raspravlja o Zakonu o životnom partnerstvu: "Ovo je rezultat demokratskog kompromisa"

Foto: Hina

SABOR raspravlja o još jednom od zakona koji su podijelili hrvatsku javnost. Riječ je o zakonu o životnom partnerstvu, trnom u oku brojnim religijskim udrugama, a ponajviše Crkvi.

Ovim zakonom istospolne zajednice bit će izjednačene s brakom u većini prava, osim u posvajanju. Prilikom predstavljanja zakona na Vladi premijer Milanović poručio je da je riječ o svjetonazorskom, a ne revolucionarnom zakonu.

"Vjerujemo da ovo nikoga ne vrijeđa, da je to ljudski zakon, zakon koji uključuje a ne isključuje i koji različitosti tretira na jedan inkluzivan, opet ću reći ljudski način. Ništa manje i ništa više od toga", rekao je Milanović.

Resorni ministar Bauk dodao je da je riječ o kompromisu. "Najveća razlika je sam naziv instituta - brak, što je sada i ustavna odredba, i zajednica dviju osoba istog spola, zakonom uređena, nema pravo na posvajanje djece. Vjerujemo da je ovo zakon koji će manjini donijeti nešto bolje, a većini neće donijeti ništa gore", rekao je Bauk.

Kontra: Poruke predstavnika državnih vlasti u kojima se izjednačava manjinska društvena skupina i grupacija koja agresivno zagovara uskraćivanje ljudskih prava manjinama su izrazito opasne

"Obraćamo vam se vezano za Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola koji se nalazi danas u Hrvatskom saboru na 2. čitanju.
 
Podsjećamo da su državne institucije - Hrvatski sabor i Ustavni sud svojim neodgovornim ponašanjem prošle godine dopustile da se o pitanju manjinskih ljudskih prava raspiše referendum.
 
Diskriminativna politika državnih institucija dalje se očituje kroz tretiranje pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona - Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola te izuzimanju posvajanja djece iz Prijedloga.
 

Tijekom proteklih mjeseci naše su organizacije aktivno sudjelovale u raspravama na saborskim odborima vezano za Konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, apelirajući na saborske zastupnike i zastupnice da odustanu od takvog rješenja i predlože izmjene Obiteljskog zakona te da uvaže amandmane koji se tiču posvajanja djece od strane istospolnih parova. Također, aktivno smo zagovarali unapređenje institucije partnerske skrbi koja se uvodi ovim Prijedlogom zakona.
 
Za vrijeme javne rasprave o ovom Prijedlogu zakona nebrojeno puta smo čuli od predstavnika Vlade i vladajuće stranke kako se ovdje radi o "demokratskom kompromisu" koji bi trebao uvažiti dvije strane u hrvatskom društvu.
 
Smatramo da su poruke predstavnika državnih vlasti u kojima se izjednačava manjinska društvena skupina i grupacija koja agresivno zagovara uskraćivanje ljudskih prava manjinama izrazito opasne. Još opasnije je voditi se takvim stavovima pri kreiranju zakona koji se tiču zaštite prava manjina.
 
Sve obitelji zaslužuju jednako uvažavanje i jednaku pravnu zaštitu.
 
Danas će naše predstavnice i predstavnici pratiti raspravu u Hrvatskom saboru s galerije.
 
Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, koordinatorica Kontre      
Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta
Nela Pamuković, za Žensku mrežu Hrvatske", stoji u priopćenju.

Bauk: Zakon o životnom partnerstvu je rezultat demokratskog kompromisa

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je danas da je konačni prijedlog zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola rezultat demokratskog kompromisa, a na pitanja oporbe s kim je to Vlada postigla kompromis, pozvao se na intervju u kojem je jedan od čelnih ljudi HDZ-a kazao kako bi istospolnim partnerima trebalo omogućiti da na neki način ozakone svoju zajednicu.

"Govorite o kompromisu, no tko je i s kim postigao kompromis? S katoličkom većinom niste postigli kompromis, jeste li postigli s udrugama", upitao je Dražen Đurović (HDSSB) Bauka, nakon što je ministar uvodno Saboru obrazložio predloženi zakon.

Bauk mu je uzvratio pozivajući se na intervju u kojem je, kako navodi, "čelnik najveće stranke desnog centra" kazao da je seksualno opredjeljenje stvar svakog pojedinca te da bi homoseksualcima trebalo omogućiti da na neki način ozakone svoju vezu, pod uvjetom da se ona ne zove brakom.


"Ovaj zakon govori upravo to i zato je kompromis", zaključio je.

Željko Reiner reagirao je na ministrovu tvrdnju da je temeljna svrha predloženog zakona smanjenje diskriminacije.

"Međutim, on nažalost uvodi cijeli niz diskriminacija, počevši od toga da se od cijele engleske kratice koja ima puno slova svodi samo na prva dva - LG, a čak niti ono što je kolokvijalno LGBT pa nema ni biseksualnih ni transseksualnih osoba unutra, a kamoli svih onih ostalih kao što su bezrodne, cisrodne, neutralne osobe itd", rekao je Reiner.

Bauk je odgovorio da se zakon odnosi i na biseksuallne osobe. "A što se tiče ovih 'T' (transrodne osobe) slična je stvar. Bez obzira na to je li netko 'T' ili nije 'T', u maticama ima upisan spol koji ima i može se odrediti u koju vrstu institucionalno priznate zajednice želi stupiti", objasnio je Bauk i ocijenio da je proces promjene spola pravno dovoljno uređen.

Ivan Šimunović (HSP AS) predloženi zakon nazvao je "velikom prevarom", ocijenivši da je protivan rezultatima referenduma na kojem su građani u Ustav uvrstili definiciju braka kao zajednice muškarca i žene.

"Beskrajno me žalosti vidjeti da Vlada smatra hrvatski narod zaostalim i glupim i tako ga tretira", kazao je Šimunović.

Slično misli i HDZ-ov Ante Babić.

"Već je netko rekao da vi i vaša Vlada planski gospodarski rastačete državu, a ja sada kažem, onako revolucionarno, vi to želite napraviti svjetonazorski i ideološki. Donošenje ovog zakona je izigravanje volje birača iskazane na referendumu", ustvrdio je Babić.

Bauk je uzvratio podsjetivši da je Ustavni sud u odluci o referendumu upozorio da ustavna definicija braka ni na koji način ne smije utjecati na daljnji razvoj prava homoseksualaca.

"Još bolje sam razumio što su inicijatori referenduma govorili prije referenduma, a to je da se ovim prijedlogom ne dira u sadržaj nego u naziv, a nakon referenduma su počeli govoriti da je bio referendum i o sadržaju. Pa onda ne znam tko smatra hrvatski narod glupima, oni koji su prije referenduma govorili jedno, a poslije referenduma drugo ili mi koji cijelo vrijeme govorimo isto i Ustavni sud", rekao je Bauk.

Sjednica je nastavljena raspravom po klubovima.

Antičević Marinović: Papa je rekao, tko sam ja da sudim. Biti gay nije grijeh

Izigrava li se Zakonom o životnom partnerstvu volja birača izražena na referendumu o braku? Da, ako se pita HDZ-ovca Željka Reinera i zastupnika HSP-a Ante Starčevića, Ivana Šimunovića:


"Treba reći da se prijedlogom ovog Zakona izigrava volja naroda izražena na referendumu i krši jasna odredba Ustava RH gdje se omogućava sklapanje braka osobama istog spola samo pod drugim nazivom" kaže Reiner.

"Beskrajno me žalosti da Vlada RH smatra svoj narod glupim i tako ga tretira" poručio je Šimunović.

Argumente su ponudili SDP-ov Peđa Grbin i ministar uprave Arsen Bauk, koji brani zakon u Sabornici :

"Ustav osim braka poznaje i druge oblike obiteljskog života; ne samo što ih poznaje već ih i štiti" ocjenio je Grbin

"Što su inicijatori referenduma govorili prije referenduma, a to je da se prijedlogom ne dira u sadržaj već u naziv, a nakon refenduma su počeli govoriti da je bio i o sadržaju, pa onda ne znam tko pravi narod glupim" kaže Bauk.

Val kritika izazvale su izjave akademika i HDZ-ovog zastupnika Željka Reinera. Reiner smatra da ovakvi zakoni nisu prioritet u krizi. SDP-ova Ingrid Antičević Marinović preporučila mu je katekizam, a citirala je i papu Franju.

"Kažete da ekonomska kriza spriječava nas da raspravljamo o ljudskim pravima. Znate li gospodine akademiče da su izvori ekonomske krize u pohlepi, licemjerju i dvoličnosti.

Oni koji napadaju ovaj Zakon u biti sami se osvećuju za svoju slabu vjeru u institut braka. Ne poštuju ni svoju ni tuđu slobodu. Papa je rekao: Tko sam ja da sudim. Biti gay nije grijeh. Ta orijentacija nije problem, moramo biti braća.......zato gospodine, katekizam u ruke."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.