Samo 3700 građana dobilo otpis duga

Foto: Arhiva

PREMA podacima Financijske agencije građani su do danas, 20. ožujka u podne predali 5.983 zahtjeva za otpis duga, od čega je 3.698 zahtjeva odobreno.

U Fininim poslovnicama u razdoblju od 2. veljače do danas izdano je ukupno 22.961 Pregleda duga - dokument koji sadrži sve relevantne podatke o dužniku i njegovom dugu sa stanjem na dan 30. rujna 2014. godine.

Do istog vremena, na internetsku aplikaciju Otpis duga - javna objava, registriralo se 23.129 građana, koji su provjerili zadovoljavaju li kriterije glede prihvatljive vrste duga.

Kako zatražiti otpis duga

Dužnici koji žele otpis duga moraju prvo provjeriti nalaze li se na popisu dužnika koji mogu tražiti otpis.

To se može obaviti u poslovnici ili na web stranici Fine, ili u pet ovlaštenih centara za socijalnu skrb (Zagreb, Varaždin, Rijeka, Osijek, Split).

Ako se dužnik nalazi na tom popisu može zatražiti ispis pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine.

Građani koji se nalaze na popisu dužnika nakon toga vjerovniku dostavljaju popunjen i potpisan zahtjev za otpust/otpis duga, a imaju li dug prema više vjerovnika, onda zahtjeve, zajedno s potrebnom dokumentacijom, odvojeno upućuje svakom vjerovniku od kojeg traži otpust/otpis duga.

Podnošenjem zahtjeva dužnik ulazi u Registar otpisa duga na vremensko razdoblje od tri godine u slučaju otpusta/otpisa duga.

Iako se prije uvođenja najavljivalo da će otpis duga obuhvatiti više desetaka tisuća građana, broj do sada odobrenih zahtjeva pokazuje da su procjene Vlade bile preoptimistične.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.