Sanacija nasipa koji je puknuo u svibnju bit će gotova do kraja mjeseca

Foto: HGSS

RADOVI na sanaciji nasipa koji je tijekom sredine svibnja puknuo na dva mjesta, u Rajevu Selu i Račinovcima, trebali bi biti gotovi do kraja mjeseca. Hrvatske vode potvrdile su tu informaciju Glasu Slavonije.

Radovi na nasipu krenuli su još tijekom lipnja. Čim su se stekli minimalni uvjeti, počela je gradnja privremenih građevina koje imaju za cilj zaštiti zaobalje od eventualne pojave nove velike vode.

"Nažalost, vremenske prilike usporile su radove ili ih potpuno zaustavile. Dogodilo se izrazito kišno ljeto s iznadprosječnim oborinama. Nije bilo jednog tjedna sa svim suhim danima u kontinuitetu, što se odrazilo u zastoju radova", kažu u Hrvatskim vodama.

Materijal koji je bio dostupan nije se mogao ugrađivati u kišnim uvjetima po zadanim projektantskim kriterijima jer se radi o zemljanim radovima. U rujnu je dogovorena izrada alternativnog rješenja. Kako bi se i u nepovoljnim uvjetima omogućila gradnja objekata. Gradnja nasipa obavlja se zemljanom konstrukcijom armiranom geosinteticima. Problem smanjene posmične čvrstoće rješava se armiranjem geosinteticima, a problem povećanog slijeganja, izvedbom povišenja nasipa za 50 centimetara, piše Glas Slavonije.