Sanader: Barišićev iskaz je bajka!

TIJEKOM drugog ročišta za aferu Fimi-media čitani su iskazi Mladena Barišića, bivšeg HDZ-ovog rizničara. Barišić nije svjedočio pred sudom jer se odlučio braniti šutnjom.

> Tijek ročišta

U svom iskazu Barišić je teško inkriminirao Ivu Sanadera, kazavši da se novac iz državnih firmi izvlačio po njegovom nalogu. "To mi zvuči kao jedna fikcija, jedna bajka", uzvratio je Sanader.

Čedo Prodanović, Sanaderov odvjetnik, uložio je prigovor na istinitost kompletnog iskaza. Prodanović smatra da je jedina funkcija Barišićevog iskaza neistinito terećenje Sanadera, i to u dogovoru s tužiteljstvom. Indikativno je, i krajnje neobično, kaže Prodanović, da je Barišić u Uskoku saslušan čak 19 puta.

"Već to nam daje pravo posumnjati u posebne odnose drugooptuženika i tužiteljstva", kazao je Prodanović. Takva konstatacija nije se dopala tužiteljici, koja je Prodanoviću uzvratila kazavši da je neprihvatljivo govoriti o bilo kakvoj vezi između Barišića i Uskoka.

"Bio sam Sanaderov poštar"

Iz samog Barišićevog iskaza nismo zapravo doznali ništa novo. Bivši HDZ-ov rizničar potvrdio je da su se preko Fimi-medije izvlačila sredstva iz državnih firmi. No, kazao je da je sve činio po direktivi Ive Sanadera. Barišić je, kako je navedeno u iskazu, bio u Sanaderovom društvu kada je tadašnji premijer jasno naložio šefovima HPB-a i Hrvatskih šuma Josipu Protegi i Darku Beuku da posluju s Fimi-medijom.


Barišić je također kazao da je Sanaderu u dvije prilike kući donosio veće svote novca. Radilo se o ukupno četiri milijuna eura, tvrdi Barišić, te dodaje da mu je Sanader rekao da mu je novac potreban za lobiranje za pridruženje Hrvatske Europskoj uniji.

"Bio sam njegov poštar", uvrijeđen je bio Barišić činjenicom da ga je "bivši prijatelj" sasvim zaboravio nakon što je podnio ostavku na dužnost premijera. Sanader je, prije nego je napustio vlat, Jadranki Kosor rekao da se dvije trećine izbora dobiva ispod stola, tvrdi Barišić. "Kosor je izgledala uplašeno", rekao je Barišić.

Ženskim članovima HDZ-a kupovali odjeću

Posvjedočio je i da se, također prema Sanaderovu nalogu, ženskim članovima HDZ-a dva puta godišnje kupovala odjeća, uglavnom Sisciji i Herucu. "Ja sam samo plaćao, a one su donosile račune", rekao je Barišić. Govoreći o slučaju Sanaderova blindirana BMW-a, Barišić nije ukazao na nikakve posebne nepravilnosti. Rekao je da je BMW kupljen novcem od donacija, ali je vraćen tvornici nakon što je izbila afera koju je otkrio Index.

Kazao je da je s Nevenkom Jurak u prijateljskim odnosima, te da su povremeno znali zajedno putovati i provoditi godišnje odmore. Jurak mu se, kaže, jednom prilikom požalila da neke osobe od nje, odnosno od Fimi-medije, traže lažne fakture. "Rekao sam to Sanaderu koji je ostao šokiran i rekao da se to ne smije raditi. Nakon toga, to je prestalo", kazao je Barišić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.