Sarnavka: Hrvatska nastavlja svoju uobičajenu priču kojoj nema kraja

Screenshot: HRT

SANJA SARNAVKA, predsjednica organizacije B.a.B.e. i predsjednica Upravnog odbora Kuće ljudskih prava poslala je kratak osvrt na opsežno priopćenje Vlade Jukića, dugogodišnjeg ravnatelja Psihijatrijske bolnice Vrapče. Sarnavkin osvrt prenosimo u cijelosti:

"Mi se mičemo naprijed, nego stojimo na mjestu, ili idemo unatrag

Ne bih reagirala na opsežno priopćenje ravnatelja Psihijatrijske bolnice Vrapče i obnašatelja brojnih značajnih funkcija u Republici Hrvatskoj vezanih uz psihijatrijsku struku kada ono ne bi bilo važno kao još jedan dokaz činjenice da se mi ne mičemo naprijed nego stojimo na mjestu, a prečesto idemo i unatrag.

Gospodin Jukić jedna je od tisuća osoba koje se postavljaju na čelne pozicije kako bi štitile sustav, a ne građanke i građane RH koji ih plaćaju izdvajanjima iz svojih osobnih dohodaka stečenih radom. Još se nikada u ovoj državi nije dogodilo da netko od ustoličenih na rukovodeća mjesta kaže javnosti - oprostite, dogodila se pogreška, ali mi ćemo se potruditi da je ispravimo.

Uvijek je kriv netko drugi

Čini se kako nikada nećemo doživjeti da kažu kako postoje osobe u struci koje ili ne znaju profesionalno obavljati svoj posao, ili su ponekad i korumpirane, ali će se profesija potruditi da ih ukori, pouči a, ako je potrebno, i sankcionira.

Ne, ne daj Bože, uvijek su krivi mediji ili neke nevladine udruge koje neopravdano prozivaju te divne sposobne ljude koji ne mogu pogriješiti i nikada nisu ništa napravili mimo pravila profesije ili visokih etičkih standarda! Mora da nas neke nečasne sile guraju unatrag i ne dopuštaju nam, da ovako časni i sposobni, napredujemo i budemo ekonomski i društveno-politički razvijena zemlja. Nema priopćenja ministra zdravlja o nadzoru iako ga je obećao prije šest dana, ravnatelj Jukić piše dugačko priopćenje kojim nas kori i upozorava da griješimo mi, a ne sustav (jer je uopće i nemoguće zamisliti da bi tko u njemu mogao pogriješiti!) – i tako Hrvatska nastavlja svoju uobičajenu priču kojoj nema kraja. A ni recesiji nema lijeka do daljnjega.


Ravnatelja Jukića upućujem da pročita Izvještaj koji je 2007. sastavio European Committee for the Provention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punisment (Europski odbor za sprječavanje torture i neljudskog ili ponižavajućeg ponašanja ili kažnjavanja).

Između ostalog, preporuke su sastavljene nakon posjeta Psihijatrijskoj bolnici Vrapče. Oni nisu neka udruga ili neki medij, ali vjerojatno je ravnatelj Jukić i od njih pametniji i zna bolje kako treba postupati s bolesnicima s duševnim bolestima pa nije usvojio niti jednu od njihovih preporuka.

Kako bi rekao jedan od naših časnih uglednika, bivši premijer Republike Hrvatske, bez obzira na sve, idemo dalje. Bez obzira na žrtve sustava, bez obzira na beskrupuloznost moćnih

Sanja Sarnavka"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.