Savi Pejoviću maksimalnih 20 godina za dvostruko ubojstvo u Segetu kod Trogira

Foto: Božidar Vukičević/Cropix

SAVO PEJOVIĆ osuđen je nepravomoćno na maksimalnih 20 godina zatvora zbog ubojstva zaštitara Nediljka Kozlice i njegovog prijatelja Nene Rakijara u travnju 2005. godine na parkingu hotela Jadran u Segetu Donjem kod Trogira. Za svako ubojstvo pojedinačno Pejović je dobio po 11 godina zatvora. Jedinstvena presuda nije mogla, međutim, biti stroža od 20 godina.

Presuda je izazvala veliki revolt obitelji ubijenih. "Pa kako? Samo 20? Nevjerojatno. A Paravinja 40 godina?! Kako je to moguće", nisu sebi mogli doći Rakijari i Kozlice. Problem je što je Državno odvjetništvo teretilo Pejovića za obično, a ne kvalifikatorno, teško ubojstvo, koje nosi sa sobom i značajno veću sankciju.

Zatvoreni krug indicija i metak iz Škorpiona

Vijeće suca Mlađana Prvana presudu je donijelo temeljem zatvorenog kruga indicija i jednog metka koji je nađen u pretrazi par dana nakon ubojstva u Savinoj kući. Vještak balističar utvrdio je kako metak ima karakteristične tragove koji potječu iz Škorpiona kojim su ubijeni Rakijar i Kozlica. Nalaz je balističar napravio 50 dana nakon što je metak izuzet, pa je vijeće odbacilo Pejovićeve navode kako se radi o podmetnutom dokazu. Kako je policija mogla znati kakvi će biti rezultati vještačenja, retorički se zapitao sudac Prvan.

U polusatnom obrazloženju dotaknuo se svih indicija koje su na kraju presudile Pejoviću. I kako nakon ubojstva više nikada nije prošetao šetnicom koja vodi kraj poprišta krvoprolića, i kako je rekao da je te dane bio bolestan i da nije izlazio iz kuće, a pokazalo se da jest jer je vodio punca u bolnicu.

Ubio mladiće na početku životnog puta

Sudac Prvan podsjetio je i na iskaze svjedoka koji su govorili o Savinoj agresivnosti. Čak i njegova liječnica, koja je inače o Savi govorila u dobrom svjetlu, prisjetila se kako je znao biti agresivan ako bi morao čekati na pregled. Jednom svjedoku je tako ponudio pomoć u rješavanju nekih Srba s kojima ima probleme. Sredit ću ja to, kao i ovdje, navodno mu je rekao Pejović. Navodno je rekao da će ih ukokati. Pejović tvrdi da je mislio izudarati, sud je stekao dojam da bi se ipak radilo o drugačijoj uporabi termina. Drugi svjedok je, pak, govorio o Savi kao "zajebanom Crnogorcu".

Sud je cijenio dosadašnju neosuđivanost Save Pejovića, premda mu, podsjetio je sudac Prvan, ponašanje nije bilo uzorno. S druge strane, nije se moglo smetnuti s uma da je ubijeni zaštitar Kozlica imao tek 22, a Rakijar samo 18 godina života.

"Njima je Pejović oduzeo živote, a bili su tek na početku životnog puta. On će, pak, imati priliku za novi kada odsluži kaznu", konstatirao je sudac Prvan. 

Žrtve Savo pogodio s 11 metaka

Pejović je, pokazalo se, bio potpuno ubrojiv i svjestan svojih postupaka. Motiv ubojstva sud nikada nije utvrdio tako da se može samo nagađati da mu je Kozlica nekako stao na žulj dok se šetao sa svojim psićem kraj hotela, dok je Rakijar platio životom jer se našao na krivom mjestu u krivom trenutku. 

Naoružan pištoljem Crvena zastava i Škorpionom, Pejović je očito planirao počiniti ubojstvo, zaključio je sud. Kozlicu je na parkingu izrešetao sa osam metaka, dok je Rakijara ubio u kontejneru s tri hica u glavu i tijelo. Način izvršenja ukazuje da se radilo o profesionalcu, osobi koja je vična rukovanju oružjem. 

Profil ubojice

Profil savršeno odgovara Savi Pejoviću, bivšem niškom specijalcu, vrhunski istreniranom snajperisti koji se početkom Domovinskog rata stavio na raspolaganje hrvatskim vlastima.

Pejović je zaljubljenik u oružje, kući je držao i metke i bombe koje su mu, po vlastitom priznanju trebale poslužiti da uveliča novogodišnje slavlje. Tvrdio je da nikada više nije u ruke uzeo Škorpiona nakon što mu je 1995. godine oduzet zbog pucanja na balkonu, no svjedoci su drugačije iskazali... 

Sud je posebno cijenio i Savinu upornost u počinjenju djela. Smatraju da je sankcija adekvatna u smislu generalne i specijalne prevencije, jer su ovakva djela u porastu. Pejovića su obavezali i da plati 100 tisuća kuna sudskih troškova i paušala. Vraćen je u zatvor.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.