Separatisti u Ukrajini prijete proširenjem ofenzive

Foto (Ilustracija): FAH

PRORUSKI separatisti su zaprijetili proširenjem ofenzive ako ne uspiju mirovni pregovori koji se nisu održali danas kao što je bilo planirano, ali bi se mogli nastaviti sutra, navodi se u zajedničkom priopćenju samozvanih republika Donecka i Luhanska.

"Ako ne uspiju pregovori i nastavi se paljba na naselja u tim dvjema republikama, pridržavamo pravo da nastavimo ofenzivu sve do potpunog oslobađanja područja Donecka i Luhanska" na istoku Ukrajine, kojega Kijev i dalje kontrolira velik dio, navodi se u priopćenju.

Izaslanici pobunjenika koji su potpisali taj tekst rekli su u petak ujutro da su pregovori s Kijevom, planirani u Minsku uz sudjelovanje ruskih i predstavnika OESS-a, "otkazani", a onda su zaprijetili da će napustiti bjelorusku prijestolnicu.

Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kučma koji zastupa Kijev na tim pregovorima, rekao je poslije da se Ukrajina nada da će sutra u Minsku potpisati novo primirje.

Sukobi su danas dosegnuli kritičnu razinu na proruskom separatističkom istoku gdje su u zadnja 24 sata poginule barem 24 osobe, među kojima 19 civila.

U istom priopćenju se navodi da je samoproglašena narodna republika Doneck izrazila spremnost da "povuče teško oružje" na udaljenost predviđenu u prvim mirovnim ugovorima potpisanim u Minsku u rujnu, "ako i Ukrajina učini isto".

"Još moramo odrediti nadnevak primirja", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.