Sezonske poslove radilo više od 40 tisuća Hrvata

Ilustracija: Shutterstock

HRVATSKI zavod za zapošljavanje izvijestio je o sezonskom zapošljavanju u prvih 11 mjeseci ove godine. Broj osoba s evidencije zavoda zaposlenih na sezonskim poslovima u tom je periodu iznosio 40.465 osoba.

"Posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. U 2012. godini zaposleno je 39.438 osoba s evidencije Zavoda na sezonskim poslovima, a što je 6,4% više u odnosu na 2011. godinu. Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu, pa upravo u 2012. godini zabilježen je najveći broj zapošljavanja osoba s evidencije Zavoda kao i najveći broj prijavljenih potreba za sezonskim radnicima.
 
Tijekom mjeseca studenog i prosinca 2012. godine započela je priprema za nadolazeću turističku sezonu 2013., a koja se aktivno nastavila i tijekom siječnja i veljače 2013. godine. Organizirani su redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća i područnih ureda u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. To su poslodavci s područja Jadranskog primorja, a koji su najčešće obilazili područne urede kao što je Osijek, Virovitica , Bjelovar, Slavonski Brod ali i dr. područne urede.

Ukupno je organizirano 971 posjet poslodavcu, koji su iskazali potrebu za 17.205 sezonskih radnika u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i to u zanimanjima konobar, kuhar, čistačica, sobarica, prodavač, kuhinjski radnik, recepcionar, turistički animator, slastičar i dr.

Broj prijava potreba za radnicima i zapošljavanje osoba s evidencije Zavoda od 2006. - 2013. godine na sezonskim poslovima prikazani su u tablici u prilogu.



Očekivano, najviše su traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo sveukupno 13.722 radnika, i to uglavnom konobara/konobarica, sobara/sobarica, kuhara/kuharica, prodavača/prodavačica, radnika/radnica u održavanju, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, čistača/čistačica, pomoćnih konobara/pomoćnih konobarica, pomoćnih kuhara/pomoćnih kuharica, recepcionar/recepcionarka i dr.
 
U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 25.340 osoba s evidencije Zavoda, i to uglavnom prodavača/prodavačica, konobara/konobarica, kuhara/kuharica, sobara/sobarica, čistača/čistačica, pomoćnih kuhara/pomoćnih kuharica, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, , administrativnih službenika/administrativnih službenica, ekonomskih službenika/ekonomskih službenica, hotelijersko-turističkih službenika/hotelijersko-turističkih službenica i dr.
U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 15.125 osoba, a najviše u administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti - 3.471, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu - 2.417, prerađivačkoj industriji - 1.936 te u javnoj upravi i obrani; obveznom socijalnom osiguranju - 1.649.

Najviše je sezonskih radnika po županijama zaposleno u: Splitsko - dalmatinskoj, Dubrovačko - neretvanskoj, Zadarskoj i Vukovarsko - srijemska županiji.
 
Iz mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 13.681 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo 10.227 osoba, što je ukupno 74,8% od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog ureda i to najviše s područja kontinentalne Hrvatske iz Vukovarsko- srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko - posavske i Sisačko moslavačke županije.

Ovdje možete pogledati statističke podatke sezonskog zapošljavanja", stoji u priopćenju HZZ-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.