Sinčić: Nemoguće je htjeti ući u EU, a zalagati se za neki razvoj

Screenshot: Youtube (Al Jazeera)

"U HRVATSKOJ takvoj kakva jest gdje imate HDZ i SDP i njihove satelite je polarizacija na političkoj sceni. Nema ni prave desnice ni ljevice, sve se pretvorilo u neoliberalnu kaljužu", rekao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida u emisiji Kontekst Al Jazeere koja je pokušala odgovoriti na pitanje ima li u regiji stranaka sličnih grčkoj Sirizi.

Sinčić je rekao da je važna razlika između Grčke i Hrvatske što Grčka nije imala rat 90-ih.

"Živi zid nije lijeva nego humanistička stranka. Nemoguće je htjeti ući u Europsku uniju, a s druge strane zalagati se za neki razvoj", smatra Sinčić.

"U Srbiji ne postoji ljevica"

Borislav Stefanović iz Demokratske stranke u Beogradu rekao je da u Srbiji ne postoji prava ljevica.

"Oni koji se sada nazivaju ljevicom sve su samo ne to, u vladi su s Vučićem. Glasali su za mjere štednje. Predlažem da se okrenemo lijevo, da se okrenemo jednakosti i solidarnosti da napravimo balkansku konfederaciju koja će moći na jedinstven način biti prema Bruxellesu", kaže Stefanović.

Dodao je da jedini izlaz iz siromaštva, bijede i ekonomske propasti mora biti zasnovan na nečemu potpuno drugačijem.

"Regiju nažalost spaja siromaštvo, bijeda i nezaposlenost. Ono što je Siriza učinila u Grčkoj u većini stvari je jako dobro, ali neke se ne smiju ni slučajno kopirati na Balkanu", smatra Stefanović, koji kaže da stari modeli i programi ne daju nikakve šanse da će biti bolje.

"BiH još živi u vremenu '90-ih"

Denis Gratz iz Naše stranke u Sarajevu misli da je u BiH je sazrelo vrijeme da se dogovore oko načelnih pitanja u kakvoj državi žele živjeti.

"Kod nas svi koji ne žele ili se neće izjašnjavati kroz kolektivitet su diskriminirani. Još prevladavaju nacionalna pitanja", objašnjava Gratz, koji kaže da su se ljudi razočarali u politiku, 45 posto građana nije izašlo na zadnje izbore.

"Kada bi mi pokazali više spremnosti da zajedno pripremimo nešto što bi donijelo promjenu u našoj zemlji i narod bi to prepoznao. Nisam veliki optimist. Mi još nažalost živimo u vremenu 90-ih. Stranke etno-nacionalnog karaktera naše probleme neće moći riješiti", zaključuje Gratz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.