Sindikat policije: Načelnik PU zagrebačke spriječio postupanje protiv "nedodirljivog Saucha"

Foto: vlada.hr

NACIONALNI sindikat policije u nedjelju nudi iscrpan i detaljan uvid u čitav niz nezakonitih radnji i nedopustiv pritisak na policijske službenike koji su spriječeni u svojoj dužnosti prilikom intervencije uzrokovane neprimjerenim ponašanjem predstojnika ureda premijera Zorana Milanovića, Tomislava Saucha.

> Policija istražuje je li Tomislav Saucha izvrijeđao policijske službenike na Sljemenu

> MUP tvrdi da policajac nije vrijeđao predstojnika Milanovićevog ureda, oglasio se i Saucha

U priopćenju za javnost Sindikat ističe da se Saucha u verbalnom okršaju pozivao na poznanstvo s  ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem i glavnim ravnateljem policije Vladom Dominićem, te da je načelnik Sektora policije PU zagrebačke Davor Posilović osobnom intervencijom spriječio zakonito postupanje policije.

Dopis, čiji sadržaj ukazuje da su pojedini hrvatski građani iznad zakona i da MUP još uvijek tolerira za demokratsku državu apsolutno nedopustive prakse, prenosimo u cijelosti: 

"Svjedoci smo, kao i cjelokupna javnost u Hrvatskoj, incidenta u Zagrebu na Sljemenu za vrijeme održavanja skijaškog natjecanja "Snježna kraljica" dana 06. 01. 2015. godine povodom medijskih natpisa u kojima se navodi kako je gosp. Tomislav Saucha, predstojnik Ureda Vlade RH, vrijeđao policijske službenike Interventne jedinice policije PU zagrebačke prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti, kao i samog očitovanja Službe za unutarnju kontrolu MUP-a nakon inspiciranja konkretnog slučaja za koje smatramo da nije u potpunosti odrađeno po pravilima struke iz razloga jer nije utvrđena odgovornost rukovodećih policijskih službenika koji su spriječili daljnje postupanje policije, a samim time i dokazivanje prekršaja sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.


Kao sindikat nismo odmah reagirali iz razloga jer smo željeli dobiti kvalitetne i točne informacije te vidjeti što će u konkretnom slučaju poduzeti Služba za unutarnju kontrolu MUP-a obzirom da je ista preuzela slučaj od Službe za zakonitost postupanja PU zagrebačke.

Javni interes

Izražavamo potrebu reagiranja kao sindikat na navedeno zbog interesa javnosti, a prvenstveno zbog nedopuštenog ponašanja rukovodećih policijskih službenika PU zagrebačke kojim se drugim policijskim službenicima indirektno daje do znanja da se libe obavljati policijske poslove i primjenjivati policijske ovlasti prema određenim kategorijama osoba što je apsolutno nedopustivo i u tom smjeru policijska služba je s ovim slučajem dovedena u pitanje ukoliko se ovaj slučaj ne završi sukladno pravilima struke.

U konkretnom slučaju radi se o nizu nezakonitosti i nepravilnosti u radu policije, odnosno rukovodećih policijskih službenika, stoga od Vas, odnosno od Vaših službi, decidirano zahtijevamo da sukladno Zakonu o kaznenom postupku provedete kriminalističko istraživanje zbog osnova sumnje da je od strane službene osobe nadređene policijskim službenicima koji su postupali prema gosp. Tomislavu Sauchi počinjeno kazneno djelo "Trgovanje utjecajem" opisano u čl. 295. Kaznenog zakona, te da nakon utvrđivanja njegovog identiteta o svemu izvijestite USKOK, kao i sukladno Zakonu o policiji podnesete prijedlog disciplinskom sudu za pokretanje disciplinskog postupka i udaljite s dužnosti odgovornog rukovodećeg policijskog službenika jer je evidentno da bi njegov ostanak u službi mogao naštetiti interesima službe te bi svojim položajem rukovoditelja i dalje mogao vršiti pritisak na podređene policijske službenike.


Također izražavamo žaljenje što se, tek nakon što je slučaj izašao u medijima, započinje s inspiciranjem slučaja i da se protiv gosp. Tomislava Sauche pokreće prekršajni postupak zbog prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa postavljamo opravdano pitanje da li bi uopće postupak bio i pokrenut da slučaj nije završio u medijima. Ovakav način rada policije je apsolutno nedopustiv, nezakonit i protivan pravilima struke te građanima ne jamči sigurnost i povjerenje.

Kaznena odgovornost nadređenog policijskog rukovoditelja

Kao sindikat opravdano sumnjamo na niz nepravilnosti koje su se tamo vjerojatno dogodile, kao i na postojanje kaznene odgovornosti nadređenog policijskog rukovoditelja koji je po našim saznanjima spriječio daljnje postupanje niže podređenih policijskih službenika Interventne jedinice policije čime je iskoristio svoj službeni položaj rukovoditelja te niže podređene policijske službenike spriječio da obave službenu policijsku radnju koja se morala obaviti.

U konkretnom slučaju radilo o sportskom natjecanju i policija je trebala između ostaloga primjenjivati i odredbe Zakona o sprječavanju nereda na športskom natjecanju bez obzira na ime i prezime, kao i sam društveni položaj počinitelja, jer je Ustavom RH zajamčena jednakost svih građana pred zakonom.


Budući da je gosp. Tomislav Saucha vrijeđao i omalovažavao policijske službenike i time počinio prekršaj, a po dostupnim informacijama odbio je dati na uvid osobnu iskaznicu policijskim službenicima, a naknadno je utvrđeno da istu nije imao kod sebe, trebao je biti priveden u službene prostorije nadležne policijske postaje gdje mu se trebao utvrditi identitet. Osobito je bilo nužno provođenje alkotestiranja tj. utvrđivanje količine alkohola u organizmu čime bi se dokazalo počinjenje i prekršaja iz čl. 39.  st. 1. toč. 3. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

A kako je već svima poznato policijsko postupanje završava na način da se gosp. Tomislava Sauchu pušta, pa tek nakon izlaska slučaja u medije i inspiciranja konkretnog događaja od strane Službe za unutarnju kontrolu MUP-a podnosi se prekršajnom sudu prijava samo za prekršaj iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Pozivi prema vrhu hijerarhije MUP-a

Kako su iznijeli mediji gosp. Tomislav Saucha je bio pod vidnim utjecajem alkohola te je vrijeđao policijske službenike dok su obavljali policijske poslove i primjenjivali policijske ovlasti kojom prilikom im je i zaprijetio svojim poznanstvom s ministrom unutarnjih poslova gosp. Rankom Ostojićem i glavnim ravnateljem policije gosp. Vladom Dominićem, stoga smatramo vrlo bitnim i zbog samog interesa javnosti, kao i ulogom samog počinitelja u izvršnoj vlasti da se radi utvrđivanja kaznene odgovornosti i istine, kao i vraćanja povjerenja građana u rad policije, analizira sam tijek komunikacije odnosno poziva tj. utvrdi jesu li nakon započetog policijskog postupanja uslijedili pozivi od vrha hijerarhije MUP-a tj. od rukovodećih policijskih službenika prema niže podređenim policijskih službenicima, pa i prema samom gosp. Davoru Posiloviću ili je isti samoinicijativno spriječio daljnje postupanje policije pokušavajući se dodvoriti visokom dužnosniku Vlade RH.


Umjesto da policijski službenici dovrše policijsko postupanje primjenom policijskih ovlasti i utvrde prekršaj sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, prema dostupnim informacijama u policijsko postupanje navodno se uključuje gosp. Davor Posilović, načelnik Sektora policije PU zagrebačke, koji je ujedno i nadređeni policijskim službenicima koji su postupali te "smiruje" situaciju na način da udaljava policijske službenike Interventne jedinice policije s mjesta događaja i sprječava ih u daljnjem zakonitom postupanju prema gosp. Tomislavu Sauchi te se navodno po zapovjedi istoga pušta bez provođenja alkotestiranja čime se namjerno propušta utvrđivanje prekršaja,  iako ga je policija bila dužna isto provesti sukladno Prekršajnom zakonu i Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima te Zakonu o sprječavanju nereda na športskom natjecanju jer se u konkretnom slučaju na Sljemenu radilo o športskom natjecanju.

Takvim postupanjem nadređenog policijskog službenika onemogućeno je utvrđivanje prekršajne odgovornosti osobe koja se na športskom natjecanju po navodima policijskih službenika nalazila vidno pod utjecajem alkohola te ju prema tome trebalo alkotestirati i dokazati koncentraciju alkohola u organizmu te  prijaviti prema Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima koji je u konkretnom slučaju bio zakon koji se također trebao primijeniti uz navedene zakone, odnosno spriječilo se dokazivanje u prekršajnom postupku. Vidno alkoholizirano stanje, bez obzira na alkotestiranje je još jedan razlog za primjenu čl. 25. Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima prema kojem je policija ovlaštena osobu koja se izjasni da ide na sportsko natjecanje ili sve okolnosti ukazuju na to, zadržati do dva sata nakon sportskog natjecanja.

Uloga načelnika Davora Posilovića


Vrlo je upitna uloga gosp. Davora Posilovića koji je, kako navode mediji, situaciju "smirio" u čemu ne vidimo ništa sporno, ali to nikako nije trebao biti izgovor za nepoduzimanja daljnjih mjera i radnji prema gosp. Tomislavu  Sauchi i neprovođenja daljnjeg policijskog posla i ovlasti u smislu da on ne može slobodno otići nego da se prema njemu trebaju primijeniti policijske ovlasti do kraja kao što je to slučaj i u drugim situacijama kada postupa policija prema "običnim" građanima, a takvih je postupanja za vrijeme ovog i drugih sportskih natjecanja bilo i odrađeni su po zakonu i pravilima struke.

Vidljivo je nedosljedno primjenjivanje odredbi Ustava i raznih zakona koji se odnose na ravnopravnost i jednakost svakog građanina Republike Hrvatske u pogledu jednakog postupanja prema svim građanima.

Postavljamo ozbiljno pitanje gdje je ovdje jednakost i hoće li se policijski službenici usuditi i dalje provoditi policijske poslove i primjenjivati policijske ovlasti jednako prema svim građanima ili će se nakon ovoga slučaja početi svi građani pozivati na poznanstvo s glavnim ravnateljem policije i ministrom te time na određeni način vršiti pritisak i izazivati bojazan za normalnim, profesionalnim i zakonitim postupanjem policijskih službenika.

Ne možemo se oteti dojmu i vjerujemo kako se ovdje od strane gosp. Davora Posilovića radilo o nekoj vrsti podilaženja i pogodovanja gosp. Tomislavu Sauchi koji ima vrlo visoku političku funkciju na državnoj razini te ako je dosita tako, ovakvo ponašanje rukovodećeg policijskog službenika treba jasno i nedvosmisleno osuditi i od samog vrha MUP-a te protiv istoga podnijeti adekvatne prijave na čemu decidirano inzistiramo kao sindikat.

Poljuljana sigurnost i povjerenje u sustav MUP-a

Vjerujemo da policija funkcionira sukladno pravilima struke u svom svakodnevnom radu, ali je ovakvim postupanjem prema policijskim službenicima koji provode policijske poslove i primjenjuju policijske ovlasti znatno poljuljana sigurnost i povjerenje istih u sustav MUP-a jer se do sada rijetko ili gotovo nikada nije utvrđivala stvarna odgovornost rukovodećih policijskih službenika, koji svojim ponašanjem moraju biti uzor.

Analizirajući kronološki tijek događaja postavljamo pitanje u interesu javnosti, a ujedno i zahtijevamo od Vaših službi, kao nadležnih za sprječavanje i otkrivanje koruptivnih kaznenih djela te utvrđivanje disciplinske odgovornosti, provođenje kriminalističkog istraživanja i utvrđivanja kaznene odgovornosti nadređenih policijskih službenika PU zagrebačke, osobito ulogu gosp. Davora Posilovića u konkretnom događaju, jer tko to u Republici Hrvatskoj može sprječavati službenu osobu u konkretnom slučaju policijske službenike da ne obave službenu radnju koja se mora obaviti, a da prođe nekažnjeno za taj krimen, osobito ako se radi o rukovodećem policijskom službeniku koji se dužan pridržavati zakona u svom radu i biti uzor drugim podređenim policijskim službenicima.

"Nedodirljivi"

Stoga od Vas kao sindikat decidirano zahtijevamo da utvrdite u konkretnom slučaju postoji li kaznena i disciplinska odgovornost rukovodećih policijskih službenika, a u slučaju postojanja odgovornosti postupite sukladno pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske i provedete postupke iz svog djelokruga rada te nas o tome izvijestite, kao i cjelokupnu javnost odnosno medije u Republici Hrvatskoj kojima također šaljemo ovaj dopis.

Nedopustivo je da policijski službenici postupaju nejednako prema građanima i da se libe provoditi policijske poslove i primjenjivati policijske ovlasti sukladno zakonu i pravilima struke, stoga očekujemo da ćete rješavanjem ovoga slučaja, koji je izazvao određenu nesigurnost i nepovjerenje kako građana u policiju tako i samim policijskih službenika u sustav MUP-a, znatno pridonijeti stabilnosti sustava MUP-a te sigurnosti i povjerenju građana prema policiji," piše u dopisu Nacionalnog sindikata policije kojeg potpisuje Mario Puškarić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.