Sindikati: Da je htjela, Vlada je mogla zaustaviti poskupljenje goriva

IDUĆI tjedan očekuje nas novi val poskupljenja. Kako se neslužbeno doznaje, Eurosuper 95 skače na 11 kuna i 4 lipe, čime prvi put prelazi psihološku granicu od 11 kuna.

Prijevoznici su zbog toga već najavili poskupljenja, a uskoro nas očekuju i veći računi za struju. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš poručuje da Vlada mora reagirati te da se ne može stalno skrivati iza formulacije slobodnog tržišta.

"(Vlada) nije, između ostaloga, rekla da taj uvjet formiranja cijene oni određuju svojim ponašanjem, a to rade kroz poskupljenje goriva, struje, plina... To je sve u nadležnosti Vlade i, da je imala volje i želje, mogla je zaustaviti taj trend i tu priču", rekao je.

"Vlada ima malo manevarskog prostora"

Međutim, ekonomski analitičar Luka Brkić ističe da Vlada ima malo manevarskog prostora, bar što se tiče goriva.

"S obzirom da nemate svoje vlastite izbore, s obzirom da nemate mogućnosti kupovati po nekim drugim tržišnim uvjetima koji bi onda mogli u ovakvim kriznim trenucima eventualno biti djelotvoroniji,

međutim, mogućnost je samo smanjivanje trošarina, a to nije ništa značajno u ovoj strukturi i razini cijena.

Brkić zaključuje priča je vrlo jednostavna, protiv povećanja cijena na koje utječu vanjski faktori treba se boriti konkurentnijim hrvatskim gospodarstvom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.