"Sisačku rafineriju je država prekrižila i planira ju zatvoriti"

Foto: Hina

STOŽER za zaštitu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta ponovno je na nogama. Iako je danas trebala prestati prerada domaće nafte još ima sirovine za primarnu proizvodnju pa će se to dogoditi sutra. Ostala proizvodnja nastavit će se do kraja mjeseca, odnosno do isteka sirovine.

Rafinerija u Rijeci trenutno nije također u procesu rada, pa se iz Stožera pitaju zašto se proces proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak neće nastaviti, s obzirom na najnižu cijenu nafte u zadnjih 5 godina.

"Čuli smo otvorene izjave gospodina Molnara kako ne računa na Rafineriju Sisak i na Rafineriju Rijeku u budućnosti. Želimo apelirati na Vladu da se konačni jasno izjasni o hrvatskim nacionalnim interesima i energetskoj budućnosti kako Rafinerije Sisak, cijele Hrvatske, tako i Rafinerije Rijeka i uopće naših nalazišta nafte", rekao je Predrag Sekulić, koordinator Stožera, te dodao kako pitanje Rafinerije nafte Sisak nije pitanje samo njezinih radnika.

"Ne radi se samo o 800 ili 900 radnih mjesta koji su direktno vezani za Rafineriju Sisak već o brojnim kooperantima, radi se o 15,16 tvrtki. Isto tako radi se o cijeloj privredi grada i mnogim našim obrtnicima koji ne vide svoju budućnost u ovome gradu u slučaju zatvaranja Rafinerije Sisak."

Zvonimir Mikloš, glasnogovornik Stožera, napominje kako je izvjesno što će se dogoditi, iako službena odluka o zatvaranju još uvijek nije donesena.

"Svi znamo ako nije kupljena nafta za preradu u ovoj godini mi nećemo imati što za prerađivati. Strateški partner je ušao u Hrvatsku s namjerom da eliminira naše rafinerije i INA-u" rekao je Mikloš.

Koordinator Stožera, Predrag Sekulić, također je dodao kako ne postoje dvojbe o namjerama MOL-a.

"Ne postoji plan prerade za ovu godinu, ne postoje investicijska održavanja, ne postoje kapitalne investicije. Sve to je nula i sve to nas navodi da su sa strane MOL-a sisačku rafineriju već prekrižili i zatvorili. Vrijeme je za uzbunu nas radnika, INA-e, ali i cijele države" poručio je Sekulić.