Skandal francuske desnice: Le Pen morala osuditi sramotan istup oca rasista

Foto: Guliver Image/Getty Images

DESNIČARSKA francuska stranka Nacionalni front našla se usred novog skandala nedugo nakon uspjeha na izborima za Europski parlament zbog čega je došlo do narušavanja jedinstva unutar same stranke.

Kontroverzni osnivač stanke, 85-godišnji Jean-Marie Le Pen, zgrozio je javnost, ali i same članove NF-a svojom najnovijom anti-semitskom izjavom. Na stranici stranke objavljena je snimka u kojoj Le Pen koristi antisemitsku igru riječi.

Na snimci govori kako će svoje kritičare postaviti tamo gdje im je mjesto, uključujući francuskog pjevača Patricka Bruela koji je židov, a pritom je koristio igru riječi s nacističkim plinskim komorama.



Izjava Le Pena, koji je i inače poznat po poticanju rasne mržnje i poricanju zločina protiv čovječnosti, naišla na osuđivanje javnosti i aktivista.

Njegovu izjavu osudio je i njegov zet, potpredsjednik Nacionalnog fronta, Louis Aliot, koji je rekao da je izjava politički glupa i razočaravajuća. Le Penova kćerka, liderica NF-a, Marine Le Pen, okarakterizirala je njegovu izjavu kao političku grešku, ali joj je otac odgovorio da je jedina politička greška razmišljati samo na jedan način.

Marine Le Pen je ovu ekstremnu desničarsku stranku od oca preuzela 2011. godine i od tada pokušava promijeniti reputaciju stranke koja slovi za rasističku i antisemitsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.