Skromnije uskrsne košarice, građani manje troše

Foto: Damjan Tadić/Cropix

DVA SU dana do blagdana Uskrsa. Spremaju se uskrsne pisanice, kupuje hrana kako bi blagdanski stol bio što bogatiji. No, s obzirom na prilike, raskošan stol ove će godine zamijeniti skromnost i štedljivost. Nekih se stvari teško odreći, no budžet je puno tanji pa se i slabije kupuje.

Gužve na tržnici i pred trgovačkim centrima. Prodavači nude svježe, domaće proizvode i povrće, no priznaju - slabije ide. "Svega ima: luk, rotkvica, malo salate, mrkve za francusku... Meso ide slabije. Kupuje se puno manje, a cijene su ostale iste. Sve je ostalo isto, isto kao i lani", kažu prodavači.

No, isti kao lani nije životni standard, a u međuvremenu su nam se i ispraznili novčanici. Štedjeti se mora, pa se kupuje jeftinije i u manjim količinama, ističu građani:

"Bit će šunkica, francuska, a ako dobijemo pašku janjetinu, bit će i janjetine..."

"Nemam što ušparati"

"Kupit ću šunku i sve što ide uz to... potrošit ću oko 1.200 do 1.500 kuna"

"Za najveći dio građana je nedostupna ne samo ova najskuplja košarica, već i ona srednja i ona najjeftinija"

A sindikati su i ove godine napravili izračun uskrsne košarice za četveročlanu obitelj u četiri dana od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka i to na temelju obiteljske tradicije iz raznih dijelova Hrvatske. Najjeftinija je 500-tinjak kuna, nešto skuplja je oko 1.000, a ona najskuplja više od 1.400 kuna. U skromnijoj su srdelice, lopatica i pokoje jaje, dok je u najskupljoj i bakalar, janjetina, vino, voće i kolači, kaže šef Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever.


"U jednoj normalnoj zemlji bi trebalo biti normalno da si većina građana može priuštiti takav obiteljski blagdan s tolikim iznosom. No, jednako tako smo svjesni da za najveći dio građana je nedostupna ne samo ova najskuplja košarica, već i ona srednja i ona najjeftinija", kaže Sever.

No, Uskrs je i obiteljski blagdan, pa je tako mnogima važnije da ove dane provedu s najmilijima nego da jedu s prepunog stola.

U siječnju prosječna neto plaća 5.529 kuna


Prema posljednjim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj 2013. iznosila je 5.529 kuna. U odnosu na prosinac 2012. to je nominalni porast za 0,8 posto a realni za 0,7 posto. Ako se prosječna neto plaća usporedi sa siječnjem 2012., ona je nominalno viša za 1,2 posto, a realno niža za 3,8 posto.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u siječnju je iznosila je 7.974 kune, što pokazuje nominalni porast za 1,0 posto, a realni porast za 0,9 posto, u odnosu na prethodni mjesec. U usporedbi sa siječnjem 2012. prosječna bruto plaća nominalno je viša za 1,6 posto, a realno niža za 3,4 posto.

U siječnju 2013. bilo je 179 plaćenih sati, što je za 7,8 posto više nego u prethodnome mjesecu. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodenog prijevoza (256), a najmanji u djelatnosti obrazovanja (167). Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za siječanj 2013. iznosila je 30,54 kune, što je u odnosu na prosinac 2012. niže za 6,3 posto, a u odnosu na siječanj prethodne godine niže za 2,2 posto. Prosječna mjesečna bruto plaća po satu iznosila je 43,88 kuna, što je u odnosu na prosinac 2012. niže za 6,0 posto, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine niže za 1,7 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.