Slučajevi Šegon i Perković obilježili tjedan za nama

Foto: Hina

TJEDAN u Hrvatskoj počeo je pelješkim mostom. Nakon godina zastoja te predomišljanja, najavljeno je da se kreće u izradu studije izvedivosti za Pelješki most. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić ponovio nam je zašto je most važan.

"Feasibility studija mora obuhvatiti sve te direktne i indirektne učinke mosta na razvoj juga Hrvatske. Ako to uz pomoć konzultanata odradimo na kvalitetan način, uvjerljiv način, ja se nadam da će tada sufinanciranje mosta iz EU sredstava biti realnije", poručio je potpredsjednik Vlade.

Taman kada su svi zaboravili praznike s istih su se, tjedan nakon školaraca, u svoje klupe vratili saborski zastupnici. Počelo je aktualnim prijepodnevom i oporbenim rešetanjem premijera

"Neće biti ni politički ni financijski lako i zato ću pozvati upravo vas, koji ste ostavili deficit koji mi je uopće neugodno izgovoriti koliki je bio, da nam pomognete s idejama što da napravimo", odgovorio je Milanović HDZ-ovcima.

Kroz tjedan se protegnuo i slučaj Pomoćnik. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ispitivat će je li pomoćnik ministra financija Branko Šegon pri ishođenju HBOR-ova kredita njegovoj tvrtki kršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Šegona će pozvati da se o svemu očituje u roku od 15 dana, dok se istim kreditom po nalogu DORH-a bavi i krim policija.

"Pokreće se postupak radi utvrđivanja je li se dužnosnik Branko Šegon u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u situaciji sukoba interesa u smislu članka 2 Zakona o sprječavanju interesa", izjavila je predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković.

"Rade svoj posao i žele dati odgovore je li bilo kriminalnih radnji u slučaju Šegon", komentirao je ministar financija Slavko Linić pokretanje postupka.

"Možemo potvrditi da je policija bila u HBOR-u samo radi jednog premeta. Ne mogu govoriti o kojem se slučaju radi", rekao je predsjednik HBOR-a Anton Kovačev.

Slučaj Josipa Perkovića ovih je dana imao nekoliko epizoda. Vijeće Vrhovnog suda odbacilo je žalbe Državnog odvjetništva i Ante Nobila na presudu Županijskog suda kojom je odlučeno da se Josip Perković može izručiti Njemačkoj. Nobilo je zatim podnio i Ustavnu tužbu no ona je odbačena istog dana kada je policija stigla po njegova klijenta i odvela ga na avion za Njemačku gdje se i sada nalazi. Nobilo smatra da će njegov klijent imati pravedniji postupak u Njemačkoj

"U Njemačkoj je u međuvremenu došlo do promjena. Raskrinkali smo rabotu njemačke tajne službe koja je podmetnula i organizirala lažno svjedočenje Vinka Sindičića. Kad će doći do suđenja, bit će pod svjetlima reflektora i mislim da se neće moći, kao u slučaju Prates, dogoditi da se čovjeka bez dokaza osudi. Na žalost, u Hrvatskoj su za pošteno suđenje daleko manje šanse", rekao je Nobilo.

Ni svijet nije mirovao, pa su tako za pregovarački stol sjele sukobljene strane u Siriji, dok je u stanje u Ukrajini stiglo do usijanja. Prosvjedi protiv predsjednika postali su žestoki, ali i sa ljudskim žrtvama nakon odluke Janukoviča da pooštri propise za prosvjede. Oporba i predsjednik pregovaraju, a prosvjednici i policija sukobljavaju se svaki dan. Rukometnu groznicu tipičnu za siječanj spomenut ćemo i prepustiti sportskim događajima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.