Službeni stav AZTN-a: Vlada privilegira neke medijske izdavače, ali mi nećemo reagirati!

Foto:  Nenad Dugi (Cropix)

 "AZTN u takva pitanja ne smije zadirati. Naravno da su pritom neki izdavači stavljeni u povoljniji, a drugi u lošiji položaj. Oni s manjom stopom su konkurentniji i to je potpuno jasno, ali na kraju će ipak zadnju riječ dati građani", objasnila je Olgica Spevec predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN)  potvrdivši u razgovoru za magazin Banka da neće reagirati na Vladinu odluku da smanji PDV s deset na pet posto samo za neke  dnevne novine. 
 
Prema tumačenju Vlade oni koji objavljuju više od 25 tisuća autorskih riječi mogu računati na manji PDV. Svi ostali naći će se u nepovoljnom položaju, a mogu se obratiti Ustavnom sudu, budući da Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije nadležna za takva pitanja. 
 
"Vjerojatno će takva odluka utjecati na položaj određenih novina, ali odluka Hrvatskog sabora iznad je Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. Ako netko ima s tim problema, mora se obratiti Ustavnom sudu, a ne AZTN-u", rekla je Olgica Spevec za Banku.
 
Ekonomska logika Slavka Linića 
 
Podsjetimo da je Sabor nedavno izglasao novi zakon o PDV-u po kojem će se niža stopa PDV-a od pet posto naplaćivati na dnevne novine koje po izdanju imaju ukupno više od 25 tisuća riječi. Ministar financija Slavko Linić odbio je sve amandmane kojima su HDZ i laburisti tražili brisanje tog kriterija te uvođenje niže stope za znanstvene časopise i lokalne tjednike.
 
Kao Vladin razlog naveo je "ekonomsku logiku" te istaknuo da formulacija o 25 tisuća riječi sadrži i troškove izdanja, odnosno veličinu redakcije, broj novinara, dopisnika itd. 
 
Oporba smatra da je ovakav PDV podijelio medije na one podobne i nepodobne, odnosno na one koji lijepo pišu o Vladi u 25 tisuća riječi i one koji to ne rade. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.