Snažan potres zatresao Sloveniju, evakuirane škole, tresli se Zagreb, Pula i Rijeka

 Foto: emsc.org

POTRES jačine 4,4 stupnjeva po Richeru u 10.58 sati zatresao je Sloveniju, javljaju slovenski mediji. Epicentar je bio 43 kilometra od Ljubljane kod mjesta Pivka, na dubini od samo 2 kilometra. Prema podacima EMSC-a potres je bio jačine 4,5 stupnja po Richteru, a prema podacima Hrvatske seizmološke službe 4,7.

Još nekoliko potresa zatreslo je navedeno područje, a najjači je bio u 11.22 sati, 2.3 stupnja po Richteru.

Potres se osjetio i na slovenskoj obali, ali i u Hrvatskoj, najviše se treslo na riječkom području.

Kako nam javljaju posjetitelji potres se osjetio i u Zagrebu, iako do epicentra ima 200-injak kilometara!

Mjesto Pivka nalazi se 30 kilometara od hrvatsko-slovenske granice, odnosno graničnog prijelaza Rupa.

Evakuirano nekoliko škola

Kako javlja 24ur.com u mjestu Pivka evakuirana je osnovna škola, a iz školske zgrade bježali su i učenici iz Ljubljane. U OŠ Riharda Jakopiča potres se jako osjetio na drugom i trećem katu te se ravnateljica škole odlučila za evakuaciju.

"Procjenujemo da učinak potresa nije prešao razinu V prema Europskoj seiumičkoj ljestvici. Potres se osjetio u cijeloj Sloveniji", rekli su iz slovenske Seizmološke službe.

Zasad slovenski mediji niti nadležne službe ne javljaju o eventualnoj šteti.

Iz Hrvatskog seizmološkog zavoda priopćili su: "Danas 22. travnja 2014. u 10 sati i 57 minuta zabilježili su seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske vrlo jak potres s epicentrom 36 km sjeverno od Opatije u okolici sela Knežak u Sloveniji. Magnituda potresa iznosila je 4.7 prema Richteru. Za sada je poznato da se potres osjetio i u Hrvatskoj u Zagrebu, Rijeci i Puli."