Spas u zadnji čas: Kerum se večeras pojavio u Banovini da podrži SDP-ov proračun

Foto: Hina

rovovski boj bio se cijeli dan u splitskoj Banovini, a gradonačelnik Ivo Baldasar stavljen je na sto muka. Očekivano, najviše je primjedbi stiglo iz oporbenih redova HDZ-a i njegovih saveznika, no Baldasaru su danas život zagorčali i vijećnici Marijane Puljak, koji su za njegov ukus te realne mogućnosti, tražili previše amandmana, a i Igor Boraska, koji je bio izrazito nezadovoljan načinom kako se dijeli novac za šport.

Da smo popustili, praktički bi im predali vlast, zaključio je Baldasar, koji drži da Puljak i njezini vijećnici ovakvim oštrim stavom već hvataju pozicije i zalet za iduće izbore.

Rupu je, silom prilika, morao začepiti Kerumov HGS. Svi njegovi vijećnici predvođeni Jurom Šundovom stoički su izdržali napornu raspravu, a veliki vođa pojavio se u Banovini tek iza 18 sati, no nije se uopće htio zamarati raspravom o proračunu koji je za iduću godinu uglavljen na 840 milijuna kuna. Dok su se vijećnici mučili sa stavkama proračuna, Kerum se smjestio u susjednu sobu te je vrijeme kratio neobaveznom pričom oko blagovanja.

Don Ivan dao bonus Baldasaru

Don Ivan Grubišić pojavio se nešto ranije od Keruma te je kazao kako će Baldasaru dati bonus i podržati proračun. Morao je istrpjeti salvu pošalica iz klupa HDZ-a, no nije se dao smesti. S tri glasa don Ivanovih vijećnika, pet HGS-ovih i onim ex-Kerumove zamjenice Anđelke Visković, Baldasar bi trebao imati dovoljno ruku da proračun progura bez nekih većih problema.

Škorić zapucao iz svog oružja po proračunu

HDZ-ov šef Petar Škorić napao je proračun iz svog oružja, no šefica za financije Ljiljana Vučetić salve je izdržala ne trepnuvši. Lijeva, desna strana, uteg tamo, uteg vamo... Sve je vijećnicima lijepo pojasnila, a don Ivanu baš se svidjela usporedba s vagom i utezima te je pohvalio izlaganje pročelnice Vučetić.

Uz poprilično muke i cjelodnevnu raspravu koja se otegnula duboko u noć, Split će na koncu ipak dobiti proračun za iduću godinu. Baldasaru je, bez sumnje, laknulo, jer je u pola godine već tri puta gubio kvorum, što je nagovijestilo izgledne poteškoće na proračunu, koji je biti ili ne biti za aktualnu vlast. Debakl bi značio blokadu vlasti, moguće izbore, a takvo što splitski gradonačelnik trudio se izbjeći po svaku cijenu.

Don Ivan je kazao da ne koaliraju sa SDP-om, slično je izjavio i Kerum, no ostaje činjenica da bez njih Baldasar ne bi ni u snu progurao proračun, čime se obistinilo Indexovo predviđanje nakon izbora prije šest mjeseci da će Kerum i HGS biti najjači SDP-ov adut.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.