Splićanin promijenio ime da zataji da je usmrtio pješaka i postane odvjetnik

Screenshot: Street View

ANDREJ PRAPROTNIK, bivši odvjetnik iz Splita, osuđen je na ponovljenom suđenju zbog smrti pješaka Frane Obilinovića na godinu i četiri mjeseca zatvora. Ista kazna je izrečena i na koncu prvog suđenja s tim da se sudac Mile Rebić odlučio na djelomičnu uvjetnu kaznu prema kojoj je Praprotnik trebao odslužiti šest mjeseci zatvora, a ostatak provesti na uvjetnoj slobodi. To mu je bilo dovoljno da zadrži odvjetničku licencu koju bi izgubio da je osuđen strože od šest mjeseci zatvora. Presuda je, međutim, pala, jer sudac Rebić, po stajalištu Županijskog suda u Splitu, nije valjano obrazložio primjenu djelomične uvjetne kazne.

Neprimjereno ponašanje

U ponovljenom suđenju isplivao je bizaran detalj. Praprotnik je, naime, ime promijenio u Andrija, što mu je poslužilo da početkom 2013. godine dobije uvjerenje da se protiv njega ne vodi kazneni postupak kako bi se upisao u imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore, što je i napravljeno u ožujku 2013. godine, konstatirao je sudac Rebić. Zaključio je da se zbog ovoga manevra Praprotnik neprimjereno ponašao tijekom postupka. S takvom otegotnom okolnosti po okrivljenog sudac Rebić nije našao mjesta za primjenu djelomične uvjetne kazne. Praprotnik, inače, danas više nije odvjetnik, izbrisan je iz imenika koncem prošle godine.

Prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, Obilinovića je oborio u 8.30 sati 28. studenog 2009. godine na pješačkom prijelazu u Ulici Domovinskog rata. Za upravljač Mazde 323 sjeo je sa koncentracijom alkohola od 1,29 promila, a vožnju nije prilagodio uvjetima. Obilinović je preminuo u bolnici dva tjedna nakon nesreće.

Kajat će se cijeli život

Praprotnik je u obrani naveo da je prethodne večeri konzumirao alkohol i da zbog autobusa nije vidio znak za obilježeni pješački prijelaz. Nakon nesreće bio je u šoku, kontaktirao je sa obitelji Frane Obilinovića i izrazio sućut. Bio je na sprovodu, sve ga je teško pogodilo. Kajat će se cijeli život. Izbrisan je iz imenika odvjetnika i trenutno je nezaposlen. 

Sudac Rebić zaključio da je Praprotnik postupao s neizravnom namjerom jer je svjesno kršio prometne propise vožnjom pod utjecajem alkohola te brzinom koja ne odgovara uvjetima i stanju na cesti. Olakotne okolnosti bile su iskreno priznanje krivnje, žaljenje i kajanje, mladost, prekršajna i kaznena neosuđivanost te ponašanje prema obitelji Frane Obilinovića.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.