"Splitske plaže imaju more izvrsne kakvoće"

Foto: Duje Klarić/Cropix

AKO VAM je u planu provesti ovaj vikend na moru bez straha možete na plaže u Splitu, ali i u cijeloj Splitsko - dalmatinskoj županiji. Kakvoća mora više je nego dobra, potvrđeno je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Kao i svake godine u ovo doba, Zavod intenzivira kontrolu čistoće mora i to svakih 15 dana, rekla je doktorica Tatjana Puljak. "Sve je u redu. Inače splitske plaže imaju more izvrsne kakvoće, već dugi niz godina to pratimo i prema svim standardima, u potpunosti ne da zadovoljavaju, nego imaju more visoke kakvoće, pa tako i one godišnje ocjene i konačna ocjena koju imamo prvi puta otkad smo se uskladili s europskim propisima, govore u prilog tome", ističe Puljak.

I na gradskoj plaži Bačvice, unatoč velikoj koncentraciji kupača nema nikakvih problema. S obzirom na Plavu zastavu koju ova plaža ima godinama, koncesionar se trudi zadovoljiti sve nužne parametre kako bi se dobila ova prestižna oznaka. "Jedan od tih parametara je mikrobiološka čistoća koja je na Bačvicama zaista uvijek u kategoriji izvrsno", poručuje Puljak.

Ipak, kaštelanske plaže svake godine dobivaju nešto manje ocjene, s obzirom na neriješen kanalizacijski sustav koji na nekim mjestima istječe direktno u more. Međutim ove godine se provjera na tom području intenzivirala te se čistoća mora prati na 16 točaka i to svakih sedam dana. "Najlošija situacija je uvijek na one prve dvije toče ispitivanja, znači, tamo na početku Kaštela, Gojača, Kamp i Torac, međutim, onečišćenja nisu zabilježena u prva četiri ispitivanja", kaže Puljak.

Što se tiče nedavne pojave meningitisa koje se povezivalo s onečišćenjem mora, ravnateljica Zavoda Jasna Ninčević kaže kako još uvijek nije nađen uzrok pojavljivanja ovog oboljenja. "Još uvijek se javljaju sporadični slučajevi, ali nismo povezali nikakvu grupaciju, niti epidemiju, niti je to povezano s morem i kupanjem ovdje i ondje. Naravno da smo izdali priopćenje da ljudi moraju biti na oprezu. Enteroviroze ljeti u ovako toplim vremenima uvijek ima, može se teoretski prenijeti u moru i na plažama koje se pliće i gdje se dobro ugrije voda, a nema izmjene. Međutim, mi za sada nismo povezali da su na određenoj lokaciji nešto češće oboljeli ili više oboljeli nego na drugim mjestima i područjima županije", rekla nam je doktorica Ninčević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.