Splitsku policiju konačno će voditi načelnik iz Splita, samo koji?

NA NATJEČAJ za šefa splitske Policijske uprave javilo se, koliko je poznato, šest kandidata. Začudo, ima i onih koji su pod HDZ-om doživjeli svoje zvjezdane trenutke. Mora da računaju da će ipak konačnu riječ imati "struka", a ne politika.

Struka, a ne politika

Među takvima je recimo Ante Gudelj, dugogodišnji šef Odjela gospodarskog kriminaliteta splitske PU, koji je donedavno bio zamjenik načelnika Uprave, a onda je preko noći degradiran na mjesto šefa aerodromske policije. Gudelj je rukovodio Odjelom u doba kada je HDZ "žario i palio", teško da će baš on dobiti priliku da se iskaže pod SDP-om.

Možda bi nešto više šanse mogao imati Jozo Ćurić, aktualni šef Odjela gospodarskog, koji je tu dužnost obnašao dok je ministar Ranko Ostojić prije desetak godina ravnao policijom. Još veći izgledi daju se Mateu Huri, koji je u to doba vodio Sektor pravnih, financijskih i tehničkih poslova. 

Svoju priliku vidi i šef 1. policijske postaje Zoran Petričević, kojem su prije dvije godine u Sarajevu ukrali Golf. Navodno se i on javio, vjerojatno ne bi da ne misli da ne može.

Hoće li Marendiću Pride biti preveliki uteg?

Svakako nije iznenađenje ni to što se među kandidatima za novog načelnika nalazi i Slobodan Marendić, načelnik Sektora policije. Bio je u organizaciji osiguranja prvog splitskog Pridea, koji je obilovao nasiljem, a mnogi i danas misle da je povorka na Rivu dovedena u sačekušu, pred masu s pripremljenim kamenjem i ostalim "rekvizitima"... Godinu dana kasnije, s ministrom Ostojićem u paradi gledali smo sasvim drugu sliku. Hoće li Pride biti Marendiću ipak preveliku uteg?

Uz ove, u policijskom miljeu prilično poznate kandidate, javio se i Vinko Majić, voditelj Odsjeka organiziranog kriminaliteta, o kojem se ne zna baš previše.

Zavičajni lobiji

Ma koji kandidat na koncu bude izabran, konačno je izgleda došao dan kada će splitsku PU voditi domaći kadar. Nakon odlaska Ivana Merćepa u ravnateljstvo, na čelu Uprave smijenila su se dvojica načelnika iz Zagreba Josip Bukvić i Ivica Tolušić. Navodno je to bilo zbog toga što su u Upravi vladali zavičajni lobiji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.