"Spriječite ilegalne letove radi vaše sigurnosti"

HRVATSKA Agencija za civilno zrakoplovstvo najavila je danas pojačan nadzor letova te upozorila na činjenicu da je u Europi u porastu broj ilegalnih letova zrakoplovima poslovne avijacije. Poručuju: "Spriječite ilegalne letove radi vaše sigurnosti".

"S obzirom da je na pragu sezona godišnjih odmora i čestih putovanja, Agencija za civilno zrakoplovstvo će u idućih nekoliko mjeseci provesti pojačani inspekcijski nadzor iz svoje nadležnosti s ciljem podizanja razine sigurnosti letenja u Republici Hrvatskoj u vrijeme kad je intenzitet zračnog prometa najveći. Akcijom nadzora obuhvatit će se aerodromi i letjelišta, mali zračni prijevoznici i generalna avijacija te veliki domaći i strani komercijalni prijevoznici. Na terenu će biti inspektori Odjela aerodroma, Odjela zaštite zračnog prometa, Odjela letačkih operacija te ovlašteni SAFA/SANA inspektori (Safety Assessment of Foreign Aircraft - procjena sigurnosti inozemnog zrakoplova i Safety Assessment of National Aircraft - procjena sigurnosti domaćeg zrakoplova) u cilju praćenja primjene međunarodnih standarda sigurnosti na stajankama hrvatskih zračnih luka", navodi se u priopćenju.

"Agencija za civilno zrakoplovstvo posebno skreće pozornost na činjenicu da je u Europi u porastu broj ilegalnih letova zrakoplovima poslovne avijacije. Od ukupnog broja europskih letačkih operacija zrakoplovima poslovne avijacije, procjenjuje se da je šest do osam posto letova ilegalnih. To znači da prijevoznik koji obavlja prijevoz zrakoplovom nema valjanu Svjedodžbu o plovidbenosti ili dozvolu za obavljanje komercijalnog prijevoza putnika. Skrećemo pozornost javnosti da su takvi letovi u sigurnosnom smislu rizični, jer postoji vrlo velika vjerojatnost da prijevoznik tehnički ne održava zrakoplov prema propisanim uvjetima ili da uopće nema dozvolu za takvu djelatnost", upozoravaju iz Agencije za civilno zrakoplovstvo.

"Takav prijevoznik pod svaku cijenu želi izbjeći plaćanja poreza državi, pod krinkom `nekomercijalnog prijevoznika` može sletjeti na kraće poletno-sletne staze, ne plaća troškove Svjedodžbe o plovidbenosti, ne izdaje račune putnicima, ne prijavljuje plan leta kao komercijalni  i izravno na taj način ugrožava poslovanje drugih prijevoznika koji posjeduju sve važeće i propisane dozvole. Pozivamo sve one, koji namjeravaju koristiti ovakav način prijevoza, da podatke o certificiranim hrvatskim zračnim prijevoznicima i tipu zrakoplova na kojem mogu obavljati komercijalni prijevoz putnika, robe ili pošte provjere na web adresi Agencije za civilno zrakoplovstvo www.ccaa.hr", dodaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.