Srdoč o korupciji u regiji: Presude Janši i Sanaderu samo su ubodi igle

Foto: Arhiva

"OD VITALNE je važnosti iskorijeniti raširenu korupciju u jugoistočnoj Europi i pozabaviti se sumnjivim izvlačenjem 111,6 milijuna dolara preko kriminala, korupcije i izbjegavanja poreznih obveza u periodu od 2001. do 2010. godine, zbog čega su gospodarstva devastirana, milijunima mladih i marginaliziranih građana je budućnost nesigurna, a države su opterećene ogromnim dugovima", poručila je Nataša Srdoč, predsjednica Adriatic Instituta, komentirajući sudsku presudu slovenskom premijeru Janezu Janši.

Podsjećamo, Janša je proglašen krivim  u korupcijskoj aferi Patria. Nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora. Tereti ga se da je prihvatio novčanu nagradu Patrije nakon što je 2006. godine pobijedila na natječaju za opremanje slovenske vojske oklopnim transporterima u vrijednosti 278 milijuna eura.

"Presude bivšim premijerima Slovenije i Hrvatske Janezu Janši i Ivi Sanaderu samo su ubodi igre za kolosalne razmjere korupcije u regiji. Nezakonito stečeno bogatstvo mora se zaplijeniti, posebno u pet nacija jugoistočne Europe koje su članice NATO saveza: u Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Sloveniji", kaže Srdoč.

Šefica Adriatic Instituta smatra da bi u ove države trebalo pozvati inozemne tužitelje i suce, koji će zavesti istinsku vladavinu prava i procesuirati korupcijske afere. Srdoč vjeruje da se regija mora osloboditi svog komunističkog nasljeđa, za koje vjeruje da je rezultiralo preuzimanjem izvršne vlasti od strane mreže korumpiranih državnih dužnosnika i njihovih partnera u zločinu.

"Ekonomske i sigurnosne prijetnje iz nereformiranih nacija jugoistočne Europe i opasne 'balkanske rute' ne ugrožavaju samo građane Balkana, već i zapada", poručuje Srdoč, te dodaje da pred lice pravde moraju biti izvedeni i oni građani zapadnih zemalja koji su pružali logističku podršku korumpiranim političarima i kriminalcima na Balkanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.