Srpski Ustavni sud zabranio klerofašističku organizaciju "Obraz"

SRPSKI Ustavni sud donio je odluku da se zabrani ultradesničarska organizacija "Obraz".

Zabranu djelovanja udruga punog imena "Otačanstveni pokret Obraz" tražilo je od Ustavnog suda Republičko državno tužiteljstvo, a od toga zahtjeva je prošlo gotovo dvije godine. Tužiteljstvo je tražilo da se "Obraz" izbriše iz registra, ali i da se zabrane sve udruge koje bi u budućnosti željele nastaviti djelovanje Obraza, piše B92.

"Odluka će doprinijeti suzbijanju nasilja u Srbiji"

Iz srpskog Tužiteljstva su zadovoljno ovakvom odlukom Ustavnog suda. "Nadamo se da će takva odluka doprinijeti suzbijanju nasilja i netolerancije u zemlji", rekli su iz Tužiteljstva. Srpski MUP je "Obraz" još 2005. godine označio kao klerofašističku organizaciju. Prošlog lipnja je Ustavni sud Srbije zabranio djelovanje također ultradesničarske organizacije "Nacionalni stroj".

Tužiteljstvo još traži da se zabrani i djelovanje udruge !1389", ali je taj zahtjev povučen krajem 2011. godine. Razlog je taj što je udruga u međuvremenu promijenilo naziv u "Pokret 1389". Beogradski Prvi osnovni sud je vođu "Obraza" Mladena Obradovića osudio na 10 mjeseci zatvora zbog širenja mržnje pred najavljenu Paradu ponosa u rujnu 2009. godine. Prošle godine je pred Višim sudom u Beogradu dobio prvostupanjsku presudu od dvije godine zatvora zbog nasilja tijekom Parade ponosa 2010. godine.

Pride kao "manifestacija Sodome i Gomore"


Obradović je za emisiju Insajder B92 2009. godine kazao da je "dobro što se takva jedna nakazna manifestacija nije održala u Beogradu". "Uvjeren sam da će Beograd, kao i Moskva, ostati neukaljanog ugleda i časti", kazao je Obradović o beogradskom Prideu.

"Neokaljan ugled je to što manifestacija Sodome i Gomore, kako je ispravno rekao mitropolit Amfilohije, nije prošla ulicama Beograda, a svi su vrlo dobro znali što će se dogoditi ukoliko bude pokušano da se jedna takva stvar održi", rekao je Obradović.

"Škola sa verom, politika sa poštenjem, vojska sa rodoljubljem"

"Obraz" je 1998. godine osnovao Nebojša M. Krstić, a na njihovoj internetskoj stranici je navedeno da su ključna načela "Otačastvenog pokreta Obraz" kao jedine srpske organizacije koja se bori za "školu sa verom, politiku sa poštenjem, vojsku sa rodoljubljem i državu sa Božijim blagoslovom". Nakon njegov smrti u prometnoj nesreći 2001. godine, na čelo Obraza je došao Obradović.

Prvi njihov incident se dogodio 2001. godine tijekom pokušaja održavanja prve beogradske Parade ponosa kada je došlo do premlaćivanja sudionika i napada na policiju, a među napadačima su bili i pripadnici organizacije. 2007. godine su isključili projektor u Domu kulture Studentski grad u Novom Beogradu kako bi spriječili projekciju filma "slani kikiriki" hrvatskog redatelja Tomislava Gotovca, a policija morala sprječavati i veći incident.

Izazvali nerede na skupu potpore Karadžiću

2008. godine su pripadnici "Obraza" nasilno prekinuli izložbu umjetničke grupe iz Prištine. Iste godine su tijekom skupa podrške Radovanu Karadžiću izazvali nerede u kojoj je uništena imovina, paljene zastave te su se napadala veleposlanstva i policija. 2009. godine su napadali aktiviste kampanje koji su davali podršku Romima te su na beogradskom Trgu Republike organizirali kontraskup najavljenom skupu "Žena u crnom" povodom obilježavanja godišnjice stradanja muslimana u Srebrenici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.