Srpski ministar Vulin u Jadovnom: "Stepinac je bio ustaški vikar"

Foto: FAH

NAJVIŠE pažnje na obilježavanju Dana sjećanja na Jadovno izazvao je Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. On se u svom govoru dotaknuo Alojzija Stepinca, kojeg je nazvao "ustaškim vikarom".

"Na ovom mjestu valjalo bi šutjeti, ali dolazeći ovdje vidio sam one koji vrište zato što jame nisu dovoljno pune. Zbog njih znam da moram govoriti. Budemo li šutjeli, zlo će govoriti ako je ikada i prestalo da govori. Na ovakva mjesta ljudi dolaze da nahrane svoju dušu, da dotaknu zlo kako bi ga prepoznali i pobijedili. Hvala predstavnicima hrvatske države što su danas ovdje jer vjerujem da sa mnom dijele stid što ne znam što da kažem svojoj romskoj braći kada na stadionima gledamo kukaste krstove. Što da kažem jevrejskoj braći kada gledam kako gore zastave Izraela? Što da kažem pobijenoj srpskoj djeci koja nakon 74 godine na ulicama najljepših gradova čuju istu pjesmu i imena onih koji su ih bacali u jamu? Koji je to život koji je vikara ustaške vojske preporučio za sveca?", zapitao se Vulin.

"74 godine su izgleda preduge da bi se pamtila istina, ali ipak prekratke da bi se od dželata napravila žrtva i od žrtve dželat. Mir treba živima, a ne mrtvima jer se ne mogu pomiriti dželati i žrtve. Ne može isti vijenac na Bleiburg i u Jasenovac", dodao je predstavnik Vlade Republike Srbije te kazao kako Srbija nudi mir i želi postati najbolji susjed i najpouzdaniji partner.

Alojzije Stepinac, kojeg je papa Ivan Pavao II proglasio blaženim, u vrijeme NDH doista je održavao bliske odnose s ustaškim vlastima. Kao zagrebački nadbiskup Stepinac je s oduševljenjem dočekao proglašenje NDH, te u svojim objavama slavio ustaške vođe.

Iako je Stepinac kasnije osudio progon Židova od strane NDH, jugoslavenske vlasti su ga nakon rata proglasile krivim za ratne zločine i kolaboraciju s neprijateljem, zbog čega je osuđen na 16 godina zatvora.

 

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.