Stanovnici Žažine: Ako vodostaj bude kao u veljači, slijedi potop

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

DANAS bi trebao biti završen zečji nasip koji bi trebao spriječiti istjecanje vode iz ribnjaka odakle prijeti opasnost Letovaniću. U obližnjoj Žažini posla su imali vatrogasci koji su ispumpavali vodu iz poplavljenih trgovina, javlja HRT.

Problem je nastao zbog zaobalnih voda koje se slijevaju s obližnjeg brda, a odmažu i začepljeni kanali. Mještani su izrazito nezadovoljni jer Hrvatske vode nisu do kraja sanirale nasip. Upozoravaju - ako vodostaj bude kao u veljači, slijedi potop.

HŽ: Zbog nabujale Pakre za promet zatvorena dionica Lipovljani - Banova Jaruga

Zbog opasnosti od mjestimičnog izlijevanja rijeke Pakre i mogućeg oštećenja kolosijeka za željeznički promet HŽ Infrastruktura zatvorila je danas u 10,25 sati prugu između kolodvora Lipovljana i Banove Jaruge na magistralnoj pruzi Dugo Selo – Novska.

Stoga će u unutarnjem prijevozu putnike na relaciji Banova Jaruga – Novska do daljnjega prevoziti autobusi, dok međunarodni vlakovi broj 210 (Vinkovci – Villach Hbf) i broj 415 (Zürich – Beograd) voze pomoćnim prijevoznim putem Novska – Sisak – Zagreb Glavni kolodvor i obratno.

Iz HŽ-a mole putnike za razumijevanje i strpljenje.

"Situacija u Letovaniću pod kontrolom"

Još od jučer bore se s vodom koja dolazi nakon što je probio nasip u Letovaniću. Najviše su stradala naselja Petrovec i Žažina, a procjenjuje se kako je palo 60 litara kiše po četvornom metru.


"Sad je u Letovaniću i ostalim naseljima sve pod kontrolom. Radi se na sanaciji nasipa na čemu radi 100-injak radnika i vatrogasci i mještani. Zabrinjava najava daljnjih padalina i daljnji porast Kupe pa smo i dalje u neizvjesnosti", rekao jenačelnik općine Lekenik Ivica Perović MS-u.Hrvatske vode intervenirale su kod kanala Obed kojeg su zatvorili jumbo vrećama, kako bi spriječili dovod vode na puknuti dio u ribnjak, kaže Zoran Čavlović iz HV-a

"Situacija je trenutno pod kontrolom i trenutno se radi na sanaciji prodora nasipa ribnjaka Letovanić i to bi trebalo tijekom današnjeg dana ili sutra biti završeno. Pojačali smo dinamiku i ljudstvo kako bi to što prije bilo gotovo", rekao je Čavlović.

Kritično je i u mjestima Požeško-slavonske županije. U Brestovcu voda je došla do desetak kuća, no Orljava je trenutno u opadanju. Vrh vodnog vala Save očekuje se u nedjelju ujutro, kao i porast vodostaja Une, Vrbasa i Bosne što bi već narednih dana moglo stvoriti nove neprilike. Zbog opasnosti od izlijevanja Pakre i oštećenja kolosijeka zatvorena je pruga između Lipovljana i Banove Jaruge na magistralnoj pruzi Dugo Selo - Novska. Državni hidrometeorološki zavod za naredne je dane izdao upozorenje najviše kategorije i to za područje Like, Gorskog Kotara, Istre i sjevernog djela Jadrana.

Vodostaj Kupe raste


Stanovnici naselja uz Kupu zabrinjava što vodostaj Kupe ponovno raste, a samo je u protekla 24 sata porastao oko pola metra.

Kako je izjavio načelnik općine Lekenika Ivica Perović, ohrabruje što vodostaj Save opada pa se očekuje da će moći prihvatiti višak vode iz Kupe.

Dodao je kako su u tijeku pripreme za moguće zatvaranje državne ceste između Žažine i Letovanića. Zbog obilnih oborina, četiri crpke Vodoprivrede u Letovaniću i dalje prepumpavaju zaobalnu vodu.

Danas bi stotinjak radnika Hrvatskih voda trebalo završiti i djelomičnu sanaciju probijenog nasipa uz ribnjak u blizini Letovanića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.