Stanovnici karlovačkog područja zbrajaju štete od poplave: "Bilo je katastrofa"

Foto: Robert Fajt/Cropix

GRADAC, Logorište i Mostanje i danas su pod vodom. Rijeke se polako povlače u svoja korita, no neke prometnice i dalje nisu prohodne. Kupa je još uvijek na cesti u naselju Gradac, a članovi karlovačkog HGSS-a čamcima prevoze ljudima do kuća.

Nakon što je Logorište jučer izgledalo kao otok, danas cesta prema Bariloviću, a stanovništvo može iz svojih domova, kazao nam je mještanin Logorišta Stjepan Šušlje. "Danas je povoljna situacija u odnosu na jučer. Jučer je bilo krizno. Falilo je 5 centimetara da uđe u kuću. To je nepredvidljiva situacija", kaže Šušlje.

Karlovački vatrogasci i danas pomažu. Osim prijevoza stanovništva ispumpavaju vodu iz domova. No, na Logorištu ispumpavanje još uvijek nema smisla jer je razina vode u podrumima jednaka onoj vani. Gospođi Marini Šušlje uništen je cijeli plastenik s cvijećem. Korana je jučer u samo nekoliko minuta poplavila dvorište kuće i cijeli plastenik. Pomoći nije bilo. Za ovo proljeće cvijeća nema.

"Sve je pod vodom. Tri tisuće jaglaca, karanfila koje ne možemo grijati zbog vode. Sad kako se voda povlači vidimo da je sve prevrnuto i uništeno. Toliko brzo je voda dolazila da više nismo stizali pomaknuti cvijeće, jedino zatvoriti vrata da to sve ne izađe van. Ako se voda povuče, jaglacu još možda ne bi štetilo, ali hladnoća koja nailazi će biti katastrofalna", istaknula je Marina Šušlje.

I na Mostanju situacija je gotovo ista, no kuće su jače stradale. Jučer oko 8 ujutro, kada je krenula, voda se nije zadržala samo u podrumima. "Bilo je katastrofa. Noćas je bilo najgore. Vatrogasci cijelo vrijeme rade i pomažu. Sada je super kako je bilo", kaže Natalija Ribić iz Mostanja.

Stanovnici ovog područja ne pamte poplave ovolikih razmjera. Sjećaju se poplave od prije 13 godina, no Biserka Koštunić kaže da nije bilo ovako. "Vodu ne možeš zapriječiti. Voda je bila 40-50 centimetara. Srećom su vatrogasci došli na vrijeme i pumpali smo cijelo vrijeme", istaknula je Koštunić.

Kolika je šteta još uvijek se ne zna. Mještani poplavljenog područja i dalje saniraju uništeno i strahuju od temperatura u minusu najavljenih za petak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.