Stara taktika, nova žrtva: Yahoo tužio Facebook zbog krađe patenata

POČEO je rat internetskih divova. Yahoo je tužio Facebook zbog krađe 10 patenata koji se odnose na metode i sisteme za reklamiranje na internetu.

Ovo je prva velika pravna bitka između tehnoloških kompanija u vezi socijalnih mreža. Tužba je podnesena u kalifornijskom San Joseu, a mnogi je predstavljaju kao eskalaciju sukoba oko patenata, koji su već normalna pojava u sektoru proizvodnje tableta ili smartphoneova. U tim tužbama su uglavnom u prvom planu tvrtke kao što su Apple, Microsoft i Motorola.

"Yahoo je profitirao od suradnje s Facebookom"

Yahoo je podigao tužbu nakon što je Facebook najavio inicijalnu ponudu dionica zbog koje bi vrijednost tvrtke mogla narasti na 100 milijardi dolara, piše Reuters. Glasnogovornik Facebooka Jonathan Thaw je za tužbu doznao od novinara. "Razočarani smo dugogodišnjim partnerom Facebooka Yahooom. Ta kompanija je profitirala od suradnje s Facebookom", kazao je Thaw.

U priopćenju je Yahoo izvijestio da je uvjeren u pobjedu. "Na žalost, problem s Facebookom je ostao neriješen te smo prisiljeni tražiti naknadu na federalnom sudu", izvijestio je Yahoo. Jedna od pionirskih kompanija na internetu, Yahoo, bilježi pad profita posljednjih godina, dok njihovi rivali, kao što su Facebook i Google, konstantno rastu.

Yahoo tražio plaćanje licenci za patente


U siječnju je Yahoo za novog izvršnog direktora postavio bivšeg predsjednika PayPala Scotta Thompsona. On je zamijenio Carol Bartz koja je dobila otkaz u rujnu. Yahoo je prošlog mjeseca objavio da od Facebooka traži plaćanje licenci za svoje patente te da su druge kompanije već pristale na takve ugovore. U prošlosti je već Yahoo koristio javne ponude dionica raznih kompanija kako bi dobio novac za svoje patente.

Tako je Google pristao dati dio svojih dionica Yahoou samo devet dana prije inicijalne javne ponude 2004. godine u zamjenu za licence za Yahooove patente. U tužbi Yahoo piše kako je Facebook bio "jedna od najlošijih stranica za reklamiranje" prije nego je usvojio njihove ideje.

"Zuckerberg priznao da je Facebook utemeljen na tuđim idejama"

"Facebookov osnivač i glavni direktor Mark Zuckerberg je priznao da dizajn Facebooka nije novitet već je temeljen na tuđim idejama", piše Yahoo u tužbi. Samo dva od 10 patenata u tužbi su direktno povezani s tehnologijom na socijalnim mrežama. Većina se odnosi na internetsko oglašavanje, uključujući metoda za sprječavanje "prevara na klikovima", kao i privatnost i tehnologija za prilagođavanje informacija koje korisnici vide na stranici. Stručnjaci tvrde kako će uspjeh tužbe Yahooa ovisiti hoće li suci zakon tumačiti "široko" ili "usko".

Klasična obrana velikih tvrtki protiv ovakvih tužbi za krađu patenata je protutužba za korištenje njihovih patenata. No, Yahoo ima mnogo više patenata od Facebooka. Prema bazi američke vlade, Yahoo ima preko 3300 patenata, dok ih Facebook ima samo 160. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.