Stiglitz: Ne znam zašto su Irci prihvatili što niti jedno društvo ne bi

Foto: Hina

"VEĆINA vladinih ministara (diljem svijeta) predstavlja posrednike u idejama. Oni traže način kako upakirati jednostavne ideje." U posljednjih nekoliko godina, pojednostavljena je ideja mjera štednje: "Oni kažu da mjere štednje funkcioniraju, ja sam duboko uvjeren da nije tako. I MMF, koji nije ulijevo orijentirana organizacija, kaže da ne funkcioniraju," rekao je Joseph Stiglitz u razgovoru za Irish Times uz ocjenu da navedeno prihvaća sve veći broj ljudi.

"Postoji rastuća spoznaja da je to problem. U SAD čak i republikanci počinju pričati o nejednakosti. Oni joj ne mogu pobjeći jer je postala tako ozbiljna. To je otišlo do vrha globalne rasprave. Poslovni ljudi u Davosu govore da je to jedna od najvećih prijetnji globalnoj ekonomiji," kaže nobelovac.

ECB štitio europske banke na račun Iraca

Prije pet godina, u vrijeme kolapsa bankovnog sustava, Stiglitz je bio među pesimističnijim prognozerima irske budućnosti, podsjeća IT i pita jesu li recentni podaci o gospodarskom oporavku, rastu zaposlenosti i poreza utjecali na promjenu njegovog stava.  

"Imali smo otkrića koja snaže gledište da to nije bio dobar dogovor; da je Europska centralna banka pokušavala zaštiti europske banke na račun Iraca. Stoga gnjev koji sam osjećao kad je ECB to radio sada ima snažniju podršku i municiju. Jedina revizija koju bih napravio u svom gledištu je da sad još snažnije mislim da je bila riječ o greški," odgovara Stiglitz i dodaje da su "Irci pomalo poput Amerikanaca, kad govorimo o optimizmu" koji je dijelom iluzoran.

"Irska je kao mala zemlja imala priliku prilagoditi se malo više od drugih nacija. Oni su bili spremni podnijeti nešto više boli. Ja ne znam je li riječ o nekoj vrsti katoličkog osjećaja krivnje koji im je dozvolio da prihvate ono što niti jedno drugo društvo ne bi prihvatilo," rekao je Stiglitz pa zaklimao glavom u nevjerici pričajući o poznaniku iz Irske koji je, kako kaže, tiho, čak poslušno, prihvatio 25-postotno smanjenje plaće. "Oni još uvijek nisu povratili životni standard kojeg su imali".

Nobelovac u razgovoru ne prihvaća bodre prognoze o oporavku irske ekonomije. "Ja mislim da ona nije suviše čvrsta. Dio prijašnjih ekonomskih smjernica se temeljio na konkuriranju porezima. To će biti sve teže i teže u budućnosti. To je igra koja završava s nulom." 

> Francuska i Njemačka traže minimalni korporativni porez na čitavom teritoriju EU

Odgovarajući na pitanje zavaravaju li se irski optimisti, Stiglitz kaže: "Očito postoji osjećaj olakšanja jer su stvari drugdje gore i da su uspjeli pronaći bolji put od Grčke. Grčka nudi dobar osjećaj. To je izvor optimizma, što nisi na rubu."

Natjecanje ideja

Osvrćući se na pobjedu konzervativaca u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji su osvojili većinu usprkos obećanju da će nastaviti s mjerama štednje, kao i s planom da uskrate 12 milijardi funti iz socijalnog proračuna, Stiglitz ne krivi argument - već ljude. Laburist Ed Miliband "nije prezentirao koherentni alternativni model, to je bilo kao lakša verzija mjera štednje (austerity-lite). 'Mi ćemo biti oštri prema siromašnima, ali ne kao konzervativci.'

To podjednako izaziva depresiju i nadu. Depresiju jer lošu ideju možeš prodavati jako dugo vremena. I nadu jer se uvijek možeš nadati da će doći netko tko će ispričati drugačiju priču i pobijediti u natjecanju s boljom idejom," kaže Stiglitz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.