Sud prekoračio optužbu: Ponovno će suditi stečajnom upravitelju Pomgrada

Foto: Arhiva

IVI JUKIĆU, nekad stečajnom upravitelju Pomgrada, ponovno će suditi za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, odnosno, prejeftinu prodaju državne imovine u Baru u Crnoj Gori 2003. godine.

Jukić je koncem prošle godine nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu sa obavezom da nadoknadi štetu od 42 tisuće eura ukoliko želi izbjeći odlazak u zatvor na godinu dana.

Bitna povreda i prekoračenje optužbe

Vrhovni sud dao je, međutim, za pravo Jukićevom branitelju Predragu Jelaviću, koji je u svojoj žalbi konstatirao da je splitski Županijski sud svojim intervencijama u činjenični opis prekoračio optužbu, ali i počinio bitnu povredu odredaba kaznenog zakona.

Optuženik je neobrazloženom intervencijom suda u činjenični opis optužnog akta proglašen krivim što nije poduzeo nikakve pravne radnje da nekretnine unese u vrijednost stečajne mase društva, već ih je prodao ispod vrijednosti, premda mu ti propusti i takve radnje nisu stavljene na teret, zaključio je Vrhovni sud.

Kriv za djelo koje nije bilo predmet optužbe

Zamijetili su i kako je optužnica teretila Jukića da je bio svjestan da su nekretnine u vlasništvu tadašnjeg Fonda za privatizaciju, dok je taj dio sud ispustio, opet bez obrazloženja, te unio oprečnu tvrdnju kako je na navedenim nekretninama bilo upisano pravo vlasništva Pomgrada. Zaključeno je kako je takvom konstrukcijom činjeničnog opisa kaznenog djela okrivljeni proglašen krivim za djelo koje nije bilo predmet optužbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.