Sve tri odbjegle djevojčice vratile se u karlovački Dom za odgoj djece i mladeži

Foto: dzo-karlovac.hr

SVE TRI maloljetnice su se, nakon desetak dana provedenih u bijegu, vratile danas same u karlovački Dom za odgoj djece i mladeži, priopćio je Centar 192. I njihova je odgajateljica Mirjana Cvitak potvrdila to Hini i rekla da su izrazile žaljenje zbog ponašanja koje je zabrinulo mnoge te obećale da će se u tjednu koji dolazi pripremiti za školu i ponašati primjereno.

Prvo se u dom vratila odbjegla 16-godišnjakinja, a potom i preostale dvije djevojčice u dobi od 15 i 17 godina.

"Ovo je bilo jedno duže izbivanje nekoga od naše djece, koja se ponekad ne vrate u Dom do 22 ili 23 sata, što im je svakodnevna obaveza, ali mi moramo za resocijalizaciju djece koja imaju probleme u ponašanju odmjeriti pažljivo svaku našu odluku", rekla je Cvitak.

Pojasnila je da je u sagledavanju ovog slučaja jako važno da su se djevojčice tijekom skitnje javljale i prijateljima na Facebook i svojim odgajateljima, koji su tako znali da su one dobro, te da samo traže ispušni ventil za teškoće koje imaju.

Tri djevojčice policija je ranije proglasila nestalima, a njihovi su podatci objavljeni u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (NENO), no Cvitak je Hini objasnila da za Dom one nisu nestale, već su od 22. i 25. kolovoza bile u bijegu, odnosno skitnji, ali su davale do znanja da su u Zagrebu i Zadru.

Bile kod prijatelja

Karlovački je Dom otvorenog tipa, ali se korisnici moraju vratiti svakog dana do 22 ili 23 sata. Nije rijetkost da pobjegnu, te djelatnici Doma po Protokolu o postupanju u slučaju bijega moraju slučaj prijaviti policiji, te se raspisuje tjeralica.

U konkretnom slučaju, rekla je direktorica Doma Nataša Vučković Ivošević, sve su tri djevojke jedno vrijeme prošlog i ovog tjedna bile u Zagrebu, potom dvije od njih kod prijatelja u Zadru, a sada su navodno opet u Karlovcu, međutim, ne u Domu.

Njihova odgajateljica Cvitak izrazila je nadu da se, unatoč njihovom dužem izbivanju koje ju sada već i straši, oko toga neće podići medijski prašina kako ne bi, u školama koje su upisale, naišle na samom početku školske godine na opasnu stigmatizaciju. Sve su tri djevojke upisane u svoje škole, u prvi i u drugi razred, te kažu kako će se ovih dana vratiti, rekla je Cvitak.

Dodala je svemu kako smatra da su sve tri na dobrom putu resocijalizacije, ali da imaju i vrlo tešku obiteljsku situaciju povezanu sa zdravstvenim problemima članova obitelji. "Zbog toga, itekako trebaju pomoć društva, ali ne i halabuku koja bi im mogla trajno naštetiti", dodala je Cvitak te pozvala medije na suzdržanost i na neobjavljivanje informacija o njihovom identitetu, tim prije što su maloljetne osobe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.