Svečani koncert u Sikstinskoj kapeli: Prošlo je 450 godina od smrti slavnog Michelangela

Foto: Wiki

NOVI sustav pročišćavanja zraka i novi, ugodniji sustav osvjetljenja omogućit će da odsad dvostruko veći broj posjetitelja na godinu uživa u ljepotama Sikstinske kapele u kojoj će se sutra, u povodu obnove, održati dobrotvorni koncert za odabrane.

Dvadeset godina nakon restauracije Posljednjeg suda i 450 godina nakon smrti njezina autora Michelangela (1475-1564), slavna kapela "prodisat će novim plućima i progledati novim svjetlom", rekao je direktor Vatikanskih muzeja Antonio Paolucci u četvrtak.

Trošak trogodišnjih radova koje su obavili specijalizirani izvođači Carrier i Osram snosila je Sveta Stolica.

U 1994. godini Sikstinsku kapelu posjetilo je 3 milijuna ljudi, a odsad će, zahvaljujući novim sustavima, dragulj Vatikanskih muzeja u kojem kardinali biraju papu moći razgledati 6 milijuna posjetitelja na godinu, u 'špici' i do 20.000 ljudi na dan.

Novost je produljeno radno vrijeme za dvoranu te rezervacija ulaznice putem interneta.

Prašina, znojenje, promjene temperature, neki su od čimbenika koji su otežavali rad sustava klimatizacije uveden nakon restauracije. Visoka količina čestica na zidovima mogla je izazvati nepoželjne kemijske reakcije na freskama koje su slikali Michelangelo, Perugino, Ghirlandaio i Botticelli te je novi sustav ventilacije bio prijeko potreban.

Vatikanski muzeji potvrdili su da će se u Sikstinskoj kapeli u subotu održati izuzetno rijedak koncert za četrdesetak povlaštenih osoba, a prihod je namijenjen karitativnoj službi pape Franje koju vodi biskup Corrado Kraiewski.

Koncertu neće prisustvovati papa Franjo, ali je najavljeno da će slijediti slični dobrotvorni događaji u korist iste karitativne ustanove.

Paolucci se u četvrtak osvrnuo na žestoke napade stručnjaka iz 1994. koji su branili Michelangelove tamne tonove videći u njima izraze osjećaja tjeskobe i tuge, a restaurirane boje nazvali su previše jarkima i životnima.

Danas je struka jednoglasna u ocjeni da je restauracija dobro izvedena, rekao je Paolucci i zaključio "Tako to ide. Isprva se nižu osporavanja, zapanjenost, neslaganja, no vrijeme je plemenit drug koji ponovno uspostavlja istinu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.