Sveučilište Harvard kažnjeno zbog smrti četiri majmuna koje su koristili u eksperimentima

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

MEDICINSKI fakultet američkog Sveučilišta Harvard mora platiti 24.036 dolara globe zbog eksperimenata u kojima su usmrtili četiri laboratorijska majmuna. Kaznu Harvardu izreklo je američko ministarstvo poljoprivrede.

Kako javlja Salon.com, jedan majmun umro je u veljači 2011. godine nakon što su ga znanstvenici predozirali anestetikom, zbog čega mu je otkazala jetra. Još dva majmuna umrla su nakon što su im znanstvenici uskraćivali vodu, a četvrti majmun je preminuo tako što mu se oko vrata omotao i ugušio ga lanac koji je bio u njegovom kavezu.

Iz Harvarda je stigla isprika i poruka kako vodstvo sveučilišta drži do provođenja etičkih standarda i normi.

Organizacije za zaštitu životinja nezadovoljne su visinom kazne. Justin Goodman, glasnogovornik organizacije Ljudi za etički tretman životinja za Boston Globe je istaknuo da Harvard godišnje iz državnog proračuna dobiva 185 milijuna dolara.

"Pola tog novca troši se na eksperimente na životinjama. Kazna od 24 tisuće dolara za zlostavljanje i zanemarivanje majmuna neće motivirati Harvard da se prema životinjama počne ponašati išta bolje", kaže Goodman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.