Tek imenovani grčki ministar dao ostavku zbog antisemitskih objava na Twitteru

Foto: Aleksis Cipras i lider Nezavisnih Grka Panos Kammenos/Hina   

NEKOLIKO sati nakon imenovanja, zatražena je ostavka zamjenika grčkog ministra za transport Dimitrisa Kammenosa zbog neprimjerenih opaski na društvenim medijma.

Kammenos je imenovan na prijedlog udesno ustrojene populističke stranke Nezavisni Grci, koalicijskih partnera Sirize čijih deset zastupnika vladi osigurava većinu od 155 mjesta u parlamentu koji broji 300 članova.

Cipras je zbog imenovanja suočen sa žestokom kritikom koja podcrtava izazove oko formiranja stabilne vlade, ocjenjuje Guardian.

Kammenos odbacuje optužbe o antisemitizmu i homofobiji nakon objava na Twitteru u kojima uspoređuje zahtjeve kreditora i ekonomsku situaciju u Grčkoj s Auschwitzom. Zastupnik tvrdi da je njegov korisnički račun kompromitiran, a objave krivotvorene.

"Svi su na Twitteru znali za Kammenos osim Ciprasa," piše u članku objavljenom u listu Eleftheros Typos čija urednička politika odgovara desnom centru. 

"Glupa pogreška"

Cipras je o oluji negodovanja zbog imenovanja doznao u Bruxellesu gdje je predstavljao Grčku na sastanku o izbjegličkoj i migrantskoj krizi. Premijer je od koalicijskih partnera zatražio da objasne gledišta svog zastupnika.

Politički analitičar Theodore Couloumbis kaže da je imenovanje bilo "glupo". "To pokazuje nepažnju prema detaljima, neosjetljivost, pogotovo ako su znali za to. Također, to pokazuje da je griješiti ljudski, ali da je pogriješiti dvaput glupo".

Zastupnici Nezavisnih Grka su i u prijašnjoj vladi trpjeli kritiku zbog izjava o "nacističkoj politici Njemačke" prema Grčkoj i inzistiranju na odšteti za zločine iz Drugog svjetskog rata za koju Berlin kaže da je davno namirena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.