Tijekom vikenda četiri intervencije HGSS-a: Spašeni stranci, starac i srčani bolesnik

Foto: HGSS

IZA spašavatelja HGSS-a je buran vikend sa čak četiri intervencije. 10 spašavatelja HGSS Samobor i Zadar u subotu su u kanjonu Velike Paklenice hitnom intervencijom zbrinuli stranog državljanina sa prijelomom desne potkoljenice.

Muškarac je pao i slomio nogu na serpentinama ispod prvog izvora vode, a njegova supruga je o nesreći dojavila u 14.45 sati. Već 15 minuta kasnije HGSS-ovci su izašli na teren  izvršili imobilizaciju, nakon čega je muškarac nosilima transportiran do parkinga gdje je predan hitnoj medicinskoj pomoći.

Istoga dana intervenirali su i HGSS-ovci na Braču, nakon dojave o nestanku 79-godišnjeg dementnog muškarca. Više grupa pretraživalo se šire područje Sumartina. Neposredno prije pada mraka, oko 20.40 sati, nestali je pronađen u zabačenoj uvali zapadno od Sumartina. Gliserom je neozlijeđen, ali vidno dehidriran, prebačen u Sumartin i predan obitelji.

U nedjelju oko 16 sati osmero spašavatelja Stanice Zadar i spašavatelja Stanice Samobor spašavalo je stranu državljanku koja je u padu pri silasku sa serpentina u kanjonu Velike Paklenice slomila zglob lijeve ruke. Nakon imobilizacije upućena je, uz pratnju jednog člana HGSS-a, na daljnju obradu u Opću bolnicu Zadar.

Samo manja intervencija bila je potrebna i tijekom pohoda Goranskih planinara u Skradu, kada je, prilikom spuštanja strmom stazom ka Zelenom Viru pozlilo 75-godišnjem planinaru s kroničnim bolestima srčanog i dišnog sustava. U blizini se srećom nalazio spašavatelj liječnik Stanice te je nakon pregleda organiziran transport UT nosilima do ceste gdje je predan vozilu hitne medicinske pomoći. Transportu su osim članova Stanice sudjelovala i dva člana vodičke službe Stanice Rijeka. Ostatak pohoda prošao je mirno uz nekoliko manjih intervencija prijevoza iscrpljenih planinara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.