Tko je želio jamčiti za Bandića?

Foto: Hina

UKOLIKO Uskok žalbama ne uspije utjecati na odluku suca istrage Županijskog suda u Zagrebu, Zdenka Posavca, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bit će jedini od optuženika u aferi Agram koji će ostati iza remetinečkih rešetaka.

> Bandić ostaje u pritvoru, jedino njegova jamčevina nije prihvaćena

Ostavku ne želi dati, a kao jamčevinu Bandić je sudu ponudio 5,8 milijuna tešku hipoteku na nekretninu. To je, prema neslužbenim informacijama, bilo nedovoljno, budući da se Bandiću na teret stavlja šteta od oko 20 milijuna kuna.

Čija je kuća koja je trebala biti Bandićeva "karta za slobodu", odnosno tko je prijatelj koji je želio jamčiti za Bandića, ostalo je nepoznanica.

Koliko ima tajne imovine?


Jamčevina koju je Bandić ponudio kako bi se mogao braniti sa slobode, višestruko premašuje vrijednost obiteljske imovine koju je prijavio u imovinskoj kartici.

Prema imovinskoj kartici, Bandić i njegova supruga posjeduju nekretnine u Zagrebu i Samoboru ukupne vrijednosti nešto manje od 2,5 milijuna kuna.

Bandić u svom vlasništvu ima i Mercedes proizveden davne 1955. godine, vrijedan 10.500 kuna, a potrebe za boljim i novijim automobilom nije imao jer je cijelo vrijeme na raspolaganju imao službena vozila. Tako je Bandić 2010. godine, u vrijeme velike krize i štednje, kupio službeni automobil Passat R36 vrijedan oko pola milijuna kuna. Bandićev službeni Passat R36 tada je bio najbrži i najjači Passat u povijesti tog modela.

U imovinskoj kartici zagrebački gradonačelnik, čija neto plaća iznosi oko 17,5 tisuća kuna, nema evidentiranu nikakvu štednju. No, prilikom pretresa je policija navodno kod njega pronašla oko 300 tisuća kuna, a u vikendici je otkrivena i kolekcija umjetnina, zasad nepoznate ukupne vrijednosti.

Nakon Bandićeva uhićenja javilo se i pitanje koliko zagrebački gradonačelnik ima tajne imovine. Tako se kao tajnu Bandićevu vilu počelo spominjati nekretninu koja službeno glasi na tvrtku Tigra, čiji je vlasnik Bandićev kum Milan Penava, javnosti poznat po aferi sa "zlatnim" zagrebačkim WC-ima. Spomenuta vila s apartmanima nalazi se u Novom Vinodolskom.

Hoće li 2,4 milijuna kuna zadržati Ljubičića u Hrvatskoj?

Za razliku od Bandićeve jamčevine, sud je prihvatio 2,4 milijuna kuna koliko je ponudio sada već bivši šef Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić zvani Kikaš.

Ljubičić je, podsjetimo, uhićen u trenutku dok je s obitelji pokušavao prijeći granicu sa Slovenijom. Iako mu je u automobilu navodno pronađeno čak 160.000 američkih dolara u gotovini, odnosno gotovo milijun kuna, opasnost od bijega nije bila spomenuta u zahtjevu za njegovo pritvaranje.


Ljubičić posjeduje nekretnine vrijedne oko milijun eura, a navodno ni jedna nije kupljena gotovinom. Odakle mu toliki novac, nije poznato, jer plaće koje je primao u gradskim tvrtkama i uredima od 2000. godine do danas nisu premašivale 20.000 kuna mjesečno. Ljubičić tvrdi da ih je stekao ranije, u periodu od 1990. do 2000. godine, kao privatni poduzetnik.

Među Ljubičićevim nekretninama su vila u Vrapču, polovica vile na Pantovčaku (koju je prepisao darovnim ugovorom na sina) te stan na Trešnjevci. Posjeduje i poveće zemljište u Markuševcu. U njegovom vlasništvu je bio i stan u Španskom, kojeg je prodao ranije ove godine.

Iako se ranije pisalo kako posjeduje poslovni prostor u Velebitskoj ulici u Splitu te kako je kupio zemljište u Hercegovačkoj ulici u Zagrebu, Ljubičić to demantira.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.