Točno u podne: Antifašisti protiv ustaša na Trgu bana Jelačića

Foto: Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma (Facebook)

U CENTRU Zagreba, na Trgu bana Josipa Jelačića, u subotu u 12 sati će se održati dva prosvjeda - jedan legalni, jedan ilegalni. Na Trg dolaze pripadnici inicijative Ujedinjeni protiv fašizma, ali i članovi proustaške Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP).

Zagrebačkoj policiji, podsjećamo, ništa nije bilo sporno u skupu pod nazivom "Prisega domovini i prisega Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga" koji im je prijavio A-HSP. Lideri ove stranke, koja otvoreno štuje ustašku NDH i zločinca Antu Pavelića, odlučili su središnji zagrebački trg "rezervirati" od 12 do 15 sati kako bi na njemu postrojili "stranačku vojsku".

Ostojić zabranio ustaše tek nakon upozorenja Indexa

Tek nakon što je Index objavio da se ustaše postrojavaju u centru Zagreba, a policija s tim nema nikakav problem, oglasio se ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. "Taj bi skup uznemirio građane, a i u suprotnosti je sa svim temeljnim vrijednostima. Ne možete stranačku vojsku postrojavati na Trgu bana Jelačića", izjavio je Ostojić kada je novinarima poručio da je zabranio skup A-HSP-ovaca.

Stranku koju predvodi Dražen Keleminec, a koji je nedavno pred zgradom Prekršajnog suda u Koprivnici zajedno s još nekolicinom istomišljenika nekažnjeno otpjevao koljačku ustašku pjesmu "Evo zore, evo dana", zabrana ministra policije nije pokolebala. Na Trg bana Jelačića će, kako su priopćili, svejedno doći.

"Ova zabrana nije u skladu sa Ustavom i demokratskim okvirima. A-HSP ne priznaje ovu zabranu i u subotu će se pojaviti na Trgu bana Josipa Jelačića i tamo položiti prisegu domovini. Poručujemo ministru Ostojiću da u subotu može napokon hapsiti hrvatske domoljube i branitelje! Nismo se bojali '91. tenkova pa tako ni ove represije onih koji mrze Hrvatsku i koji su bili protiv stvaranja Hrvatske", poručili su iz A-HSP-a.

Antifašisti organiziraju kontra prosvjed

Na najavu A-HSP-ovaca da će ustaštvo u centru Zagreba promicati usprkos policijskoj zabrani odgovorila je inicijativa "Ujedinjeni protiv fašizma". Oni su na Trgu bana Jelačića za 12 sati zakazali kontra prosvjed, te pozvali sve građane koje širenje fašističkih ideja smatraju nedopustivim da se okupe kraj fontane Manduševac.

"Pozivamo vas, jer smo ponovo svjedoci buđenja radikalnog nacionalizma, čiji glasnogovornici rade sve što je u njihovoj moći kako bi društvu kao jedinu pravu mjeru domoljublja nametnuli svoje nakaradne vrijednosti. Ohrabreni retorikom mržnje i podjela, koja je uslijed beskrupulozne političke borbe za vlast sve prisutnija u javnom prostoru, oni nam kao uzore pokušavaju nametnuti ratne zločince i najmračnije figure hrvatske povijesti, kao domoljubne vrijednosti nude netrpeljivost prema sugrađanima drugih vjera i nacija, kao koncept jedinstva promoviraju tretiranje drugačijeg mišljenja kao izdaju", poručuju iz inicijative Ujedinjeni protiv fašizma.

Šef A-HSP-a uz šatordžije

Predsjednik A-HSP-a Keleminec je, podsjetimo, posjećivao i šator u Savskoj 66, gdje su već četiri mjeseca utaboreni pobunjeni ratni veterani, a "istaknuo" se i na prosvjedu protiv šatordžija održanom prošlog vikenda. Tada je predsjednik A-HSP-a napao jednog snimatelja kojeg je pitao je li na "hrvatskoj ili četničkoj strani".

U nastojanjima da na Trgu bana Jelačića postroji "stranačku vojsku", šatordžije nisu otvoreno podržani Keleminca. No, ne treba isključiti mogućnost da će na središnjem zagrebačkom trgu u 12 sati biti i njihovih predstavnika. Kada su policiji prijavljivali svoj skup, A-HSP-ovci su tvrdili da na postrojavanju očekuju stotinjak sudionika. Više nego dovoljno da Trg bana Jelačića već ujutro okupiraju jake policijske snage.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.