Tragični slučaj Tomislava Salopeka posvađao CNN i egipatske vlasti

Foto: FAH

REPORTAŽA o navodnom ubojstvu Tomislava Salopeka od strane islamističkih terorista posvađala je egipatske vlasti i međunarodnu news organizaciju CNN. Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova na CNN-ov izvještaj odgovorilo je tvrdnjama da se radi o "apsurdno iskrivljenoj slici kaosa i raširenog terorizma u Egiptu".

U reportaži novinara Tima Listera CNN navodi kako tragična Salopekova sudbina "otkriva tri stvari, a sve su vrlo zlokobne". Prva stvar je, prema CNN-u, činjenica da će ISIS pokušati zarobiti i pogubiti bilo kojeg zapadnog državljanina, jer su svjesni učinka kojeg postižu takvom propagandom terora.

U svom izvještaju CNN navodi da na poluotoku Sinaj vlada bezakonje, a tvrde i kako se utjecaj ISIS-a proširio i ostatkom egipatske države. Također, CNN optužuje egipatsku vladu da nisu postigli veliki napredak u borbi protiv terorista, iako je prema tom cilju usmjerena prilična količina njihovih resursa. Egipatski islamisti su, kako tvrdi CNN, izuzetno dobro organizirani i "vjerojatno najefikasnija podružnica ISIS-a nakon onih u Iraku i Siriji".

Sve je bila samo propaganda

Podsjećajući na sve okolnosti oko Salopekove otmice i ubojstva, CNN-ov novinar tvrdi da su džihadisti ISIS-a znali da Egipćani neće uslišati njihov zahtjev o puštanju na slobodu muslimanskih zatvorenica. Sve što se događalo nakon otmice je, prema CNN-u, bila samo teroristička propaganda s ciljem privlačenja što veće međunarodne pozornosti.

"Salopek je radio kao topograf u nekoliko arapskih zemalja. Više desetaka tisuća zapadnih državljana poput njega rade u Egiptu i drugim zemljama regije. Mnogi sada postavljaju pitanje sebi i svojim poslodavcima je li to i dalje sigurno. Takve kompanije morat će ponovo procijeniti sigurnosne protokole, čak i u područjima za koja se do sada smatralo da nisu nastanjena operativcima ISIS-a. To nije poželjna okolina za inozemna ulaganja", poručuje CNN.

Prema tvrdnjama CNN-ovog novinara, Islamska država stvorila je jaku infrastrukturu u pustinji Sinaj, te je već pokazala da je sposobna i za kompleksne vojne operacije protiv dobro naoružanih meta. Primjer je napad koji se ranije ovog ljeta dogodio u gradu Šeik Zuveid, a gdje je prema službenim podacima ubijeno 23 vojnika i policajaca. Izraelske službe, međutim, smatraju da je broj žrtava bio i veći, te ističu da je istovremeno napadnuto čak 15 policijskih i vojnih postaja, koristeći ISIS-u omiljene bombaše samoubojice u automobilima ispunjenim eksplozivom.

Sličnih primjera ima još, a recentni napadi pokazali su i da su egipatski teroristi povezani s Islamskom državom vrlo dobro naoružani. Također, CNN upozorava da ISIS ne prijeti samo na Sinaju; slični su se napadi, tvrdi američka televizijski news kanal, dogodili i na području Kaira, postoji opasnost od ISIS-ovih terorista u susjednoj Libiji, a ni egipatska mreža simpatizera Al-Kaide nije još u potpunosti ugašena.

Egipćani bijesni: "Sva prolivena krv je iste boje"

Egipatska diplomacija na ovakve napise CNN-a oštro je reagirala. Tvrde da su djelovanja terorista ograničena tek na manji dio sjevernog sinajskog područja koji čini manje od pet posto teritorije tog poluotoka. "Ostatak Sinaja i dalje je dom velikom broju izuzetno sigurnih turističkih atrakcija i odmarališta", navodi se u priopćenju egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

"Iako je istina da je Egipat suočen s kampanjom terorizma, daleko od toga da je naša zemlja u tome usamljena. Zapravo, čitav je svijet uključen u rat protiv fenomena globalnog terora. Napadi su se dogodile u zemljama na istoku i na zapadu, preko svih kontinenata, pri čemu su poklani muškarci i žene svih nacionalnosti. Činjenica da je Egipat na prvoj liniji fronte ovog globalnog rata, pa s toga snosi i dobar dio napora, trebala bi izazvati solidarnost s Egiptom umjesto perfidnih pokušaja potkopavanja našeg truda", poručile su egipatske vlasti američkim novinarima.

Dodaju i kako nitko nije napao francusku državu nakon masakra u redakciji satiričnog lista Charlie Hebdo, niti je itko tvrdio da su SAD u stanju kaosa nakon bombaškog napada na Bostonskom maratonu.

"Bizarno je da slične tragedije u Egiptu nailaze na kritiku države i gotovo komično pretjerano portretiranje događaja na terenu. Također je razočaravajuće vidjeti da se (bez sumnje tragična) smrt zapadnjaka smatra znatnom eskalacijom s obzirom na ubijanje Egipćana, kada je na kraju dana sva krv koja se prolije iste boje", poručuje egipatsko ministarstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.