Transparency otvorio stranicu za praćenje integriteta europskih zastupnika

Foto: screenshot

DOK NAŠA vlada promišlja u kojoj je mjeri sposobna kontrolirati samu sebe i kakve su posljedice transparentnosti na nepotrebne, ali često tako slatke putne, radne i neradne troškove, dio hrvatskih građana koji gravitira prema Europi s lakoćom može saznati koliko naši i strani zastupnici u Europskom parlamentu (EP) dobivaju od izvanparlamentarnih aktivnosti.

Navedeno je omogućio Transparency International s novom stranicom na kojoj se nalaze podaci prikupljeni od parlamenta u svrhu sprječavanja sukoba interesa.

Stranica otkriva da gotovo polovica zastupnika nema nikakvih vanjskih interesa, ali i da njih 398
zajedno zaradi oko 18,3 milijuna eura godišnje. Iz gomile iskače nekolicina probranih, njih 12, koji uz izdašne osnovne plaće i dodatke  na "vanjskim poslovima" zarade više od 10,000 eura.

Među zastupnicima koji su ponajbolji u "izvanparlamentarnim aktivnostima" je vođa liberala i jedan od kandidata koji su se natjecali za mjesto predsjednika komisije Guy Verhofstadt, a za petama su mu dvije francuske ministrice, Michele Alliot-Marie i Rachida Dati.

Hrvatska ima šest zastupnika koji su prijavili, uglavnom skromnu zaradu "sa strane".

Očiti potencijal za sukob interesa


Transparency International kaže da nema mišljenje o tome trebaju li zastupnici raditi druge poslove dok služe javnosti, ali da je potencijal za sukob interesa očit.

"Sustav ne radi," rekao je direktor europske podružnice Transparencyja,  Carl Dolan. "Povjerenje u donošenje odluka zahtjeva učinkovite provjere i uvjerljive sankcije za moguće sukobe interesa. Nažalost, trenutačno nastojanja parlamenta su samo riječi, a ne i djela." 

Prema Transparencyju, nevolja je što formulari koje su zastupnici dužni ispuniti dozvoljavaju nedorečenost, pa se iz njih ne mogu iščitati detalji o vanjskim aktivnostima, koje su često predstavljene riječima "konzultant" i "menadžer".  Pobornici transparentnosti žele jasnije smjernice i učinkovite sankcije za svakog tko izda lažne deklaracije.

"Pravila se obično mijenjanju kad stigne skandal," kaže Dolan. "Mi Europski parlament pokušavamo uvjeriti da preduhitri igru."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.