Trebaju li dužnosnici u krizi rezati svoje plaće?

Foto: Goran Mehkek / Cropix

NEDAVNO su sindikati javnih i državnih službi s Vladom postigli sporazum prema kojem se materijalna prava, njihov povratak i rast, vežu uz rast BDP-a tri kvartala zaredom. Bi li dužnosnici pristali na vezivanje njihovih prava uz rast BDP-a, odnosno na drastičnije rezanje plaća u vremenima krize? Vladajući su ranije poručili da im takve ideje nalikuju na populizam i da su im plaće ipak snižene, a donosimo što o tomu misle oporbeni saborski zastupnici.

Bivša premijerka, sada nezavisna zastupnica Jadranka Kosor podsjeća na smanjenja prava dužnosnika koje je donijela njezina Vlada, no, kako kaže, za populizam nije.

"Ja sam prije svega protiv populizma u politici. Za to sam da svaka Vlada predloži svoj program i da ga dosljedno provodi. Ako Vlada vodi državu u vremenima krize, kao što sam je ja vodila, onda donosi mjere za stabilizaciju proračuna na najbolji način na koji misli da to treba činiti", rekla je Kosor.

Lesar za smanjenje od 21 posto

Upravo za populizam od strane vladajućih optuživani su laburisti. Oni su uputili zakonski prijedlog o smanjenju dužnosničkih prava za 21 posto. Dragutin Lesar o povezivanju s rastom i padom BDP-a kaže.

"Takvo rješenje je na tragu našeg prijedloga zakona koji čeka na dnevnom redu i nadam se da će jednog dana biti otvorena i rasprava o smanjenju plaća svih državnih dužnosnika za 21 posto upravo iz gospodarskih razloga. Ako je taj kriterij primijenjen za državne i javne službe, onda treba biti i za državne dužnosnike. Jedan od načina je i prihvaćanje našeg prijedloga zakona", ističe Lesar.

Milošević: Primanja dužnosnika vezati uz gospodarski rast

Protiv rezanja u ovoj situaciji, ne želeći licitirati postotkom, nema ništa HDZ-ov Ivan Domagoj Milošević.

"Mislim da je primjereno da se dužnosnicima ovisno o gospodarskom rastu ili padu vežu njihova primanja", kaže Milošević, no pri tom napominje: Najveći je problem što taj dužnosnik učini za građane, državu. Mislim da trebamo krenuti od toga".

Vinković: Plaća u Saboru može ići dolje

Iskustva sa smanjenjem plaće ima HDSSB-ovac Zoran Vinković.

"2001. godine kada sam postao gradonačelnik Đakova, smanjio sam svoju plaću za 50 posto. Primjerom sam pokazao da se to može napraviti. Primam plaću u Hrvatskom saboru. Smatram da u ovom trenutku ta plaća može ići dolje", rekao je Vinković.

Tako misli i veliki broj građana koji se često žale da dužnosnici imaju velike plaće, a da ih baš i ne zasluže te bi im kao uzor mogle poslužiti pojedine zapadnoeuropske kolege koji su si plaće rezali i do 30 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.