"Turizam je očito naša sudbina, cilj je da budemo najbolji"

DODJELOM prestižnih turističkih nagrada najboljima u ovoj godini u Dubrovniku su sinoć završili Dani hrvatskog turizma. Titulu turističkog šampiona dobio je grad Split. Svečanosti dodjele nagrada su uz domaćina, ministra turizma Veljka Ostojića, prisustvovali i premijer Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Grčić, ministri Gordan Maras, Siniša Hajdaš Dončić i Željko Jovanović te brojni saborski zastupnici, župani, gradonačelnici, načelnici i drugi.

Uručujući nagradu gradu Splitu za ovogodišnjeg turističkog prvaka Hrvatske i za najbolje mjesto na Jadranu premijer Milanović je čestitao svima na poslu u kojem je ključno povjerenje i u kojem nema opraštanja, jer nezadovoljni turist se neće opet vraćati. Naglasio je da turizam puno govori o Hrvatskoj, to je njena slika, te da možda ne možemo izmisliti novi antibiotik ali možemo privući turiste ponudom, kvalitetom i gostoljubivošću.

Milanović: Cilj je biti najbolji u Europi

Nada se da će u Hrvatskoj biti više dobro popunjenih hotela i drugih objekata u kojima će ljudi, posebno mladi raditi cijelu godinu, a ne samo sezonski, jer, kako je kazao, turizam je očito naša sudbina, u tome smo dobri, a cilj je biti najbolji u Europi.

"Ovo je naš posao, ovo je očito naša sudbina. Ovo je jedan od poslova u kojima smo dobri, a cilj je da budemo najbolji" poručio je premijer Zoran Milanović, prisjetivši se i visoke cijene smještaja za lanjskog posjeta Istri, ali istodobno zadovoljstva jer je hotel u posezoni bio pun.

"Što želim reći, želim da bude što više takvih hotela, da budu puni cijele godine, da ljudi od toga zarađuju, da se djeca školuju, da rade, rade i rade. I da ubuduće ove nagrade ne dodjeljujemo u jesen kad se smatra da je sezona gotova nego da sezona traje cijelu godinu. Da se dodjeljuju u trećem, četvrtom mjesecu, da bude svejedno kada se dodjeljuju" zaključio je Milanović.

Ostojić očekuje da će i 2013. biti dobra turistička godina


Osim Splita, u akcijama HGK i HRT-a "Turistički cvijet-kvaliteta za Hrvatsku" najboljim mjestima na Jadranu proglašeni su Cavtat i Dubrovnik, dok su najbolja mjesta i gradovi na kontinentu Zagreb i Daruvar. Plavi i Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice za najbolje uređena primorska i kontinentalna mjesta osvojili su Dubrovnik, Vodice, Brela i Veli Lošinj te Varaždin, Virovitica, Gospić i Prelog.

Zagreb je odnio i nagradu za kulturni turizam, a posebna priznanja Turistički cvijet za promociju dobili su 2 Cellos i piloti kanadera koji su ovog ljeta imali pune ruke posla. Podijeljene su i nagrade Djelatnik godine za 24 najbolja turistička djelatnika iz cijele Hrvatske.

Ministar turizma Ostojić dodijelio je nagrade djelatnicima godine, kazavši da su oni najzaslužniji za uspjeh turizma čiji odlični rezultati nisu slučajni nego mukotrpan rad u privlačenju turista. Vjeruje da će i iduću 2013. odgovorno i ozbiljno pripremiti te nema razloga da to opet ne bude jedna dobra turistička godina.

Protupožarna eskadrila dobitnik priznanja Turistički cvijet

Protupožarna eskadrila 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane dobitnik je posebnog priznanja za izuzetan doprinos i pomoć u sigurnom odvijanju turističke sezone u sklopu akcije "Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2012".


Kako su priopćili iz MORH-a, ovim priznanjem odaje se zahvala svim pripadnicima eskadrile na iznimnim naporima u akcijama gašenja požara tijekom ljetnih mjeseci. U ime Protupožarne eskadrile priznanje su jučer u Dubrovniku u sklopu manifestacije "Dani hrvatskog turizma" preuzeli zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Davor Turković te natporučnik Vedran Vedrić i satnik Milan Došen.

Protupožarna eskadrila stacionirana je u vojarni Zemunik u sastavu 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO. U ovogodišnjoj sezoni od 15. svibnja do 1. listopada, Protupožarna eskadrila sudjelovala je u gašenju 329 požara. To je najveći broj intervencija u jednoj sezoni na požarištima do sada. Najviše požara bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a snage Protupožarna eskadrila sudjelovale su i tri puta u gašenju požara u Bosni i Hercegovini.

U tom je razdoblju ostvareno više od 2.400 sati naleta, od čega 1600 sati u izravnom gašenju požara i protupožarnom izviđanju. Utrošeno je oko 1 125 000 litara goriva, te izbačeno 56.500 tona vode. Zrakoplovni tehničari obavili su više od 4.000 prijeletnih, poslijeletnih i međuletnih pregleda, 54 periodična pregleda koji se obavljanju svakih 50, 100 i 200 sati, te skoro 500 korektivnih intervencija na avionima.

DOBITNICI NAGRADA PO KATEGORIJAMA:

> Plavi cvijet


> Zeleni cvijet

> Doživi Hrvatsku - Experience Croatia

> Čovjek - ključ uspjeha u turizmu

> Europske destinacije izvrsnosti (EDEN)

> Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2012

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.