Tužna obljetnica stravičnog pokolja na Utoyi: "Ubojica je izgubio, a narod pobijedio!"

U NORVEŠKOJ se obilježava tužna obljetnica godinu dana od kada je Anders Breivik u svega par sati ubio 69 mladih na otoku Utoyi te osam osoba u središtu Osla.

Norvežani se diljem zemlje na razne načine prisjećaju žrtava krvavih napada ekstremnog desničara Andersa Behringa Breivika. Podsjetimo, Breivik je 22. srpnja prošle godine otvorio vatru u kampu za mlade na otoku Utoyi, prethodno aktiviravši bombu u središtu Osla. Riječ je o jednom od najtežih zločina počinjenih u Norveškoj nakon Drugog svjetskog rata, zbog čega Norvežani organiziraju niz događaja kojima će se sjetiti žrtava njegova masakra - komemoracijama, polaganjem vijenaca s cvijećem, okupljanjima i koncertima u Oslu, na otoku Utoyi i diljem zemlje.



Norveški premijer Jens Stoltenberg izjavio je da ekstremni desničar Anders Behring Breivik, koji je prije godinu dana ubio 77 osoba, nije uspio u svojoj namjeri da promjeni norveško društvo.


"Bomba i meci trebali su promijeniti norveško društvo. Norveški narod odgovorio je tako da je još čvršće stao u obranu naših vrijednosti. Ubojica je izgubio, a narod pobijedio", rekao je Stoltenberg na obilježavanju obljetnice stravičnog masakra.

Breivik je u zatvoru gdje čeka presudu nakon sudskog procesa završenog 22. lipnja. Odluka će biti poznata 24. kolovoza.



Breivik, kojemu se sudi već tri mjeseca, pokušao je svoj zločin opravdati tvrdnjama da je pokušao spriječiti muslimansko osvajanje Norveške. Najveća je zagonetka hoće li biti proglašen uračunljivim, budući da su sudski vještaci potvrdili suprotno. Breivik, s druge strane, odbija takve "insinuacije" te tvrdi da bi mu život u psihijatrijskoj ustanovi bio gori i od smrti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.