U Davosu se očekuje rasprava o uvođenju bezuvjetnog temeljnog prihoda

Screenshot: MINT

IZVRŠNA direktorica Oxfam Internationala Winnie Byanyima je izabrana za supredsjedateljicu Svjetskoga gospodarskog foruma (WEF) u Davosu.

Byanyima će globalne lidere pozvati na provođenje plana od sedam točaka među kojima je i uvođenje bezuvjetnog temeljnog prihoda za najsiromašnije, javlja Bien.

Odluka o imenovanju Byanyime kao supredsjedateljice stiže nakon što je Oxfam objavio izvješće o globalnim ekonomskim nejednakostima sugerirajući da 1 posto stanovništva posjeduju oko polovice ukupnog bogatstva.

Osim uvođenje bezuvjetnog temeljnog prihoda, Oxfam zagovara obračun s korporacijama i imućnima koji izbjegavaju plaćanje poreza, besplatnu edukaciju i zdravstvo, pravedniju raspodjelu poreznog opterećenja s rada i potrošnje prema kapitalu i bogatstvu. Među točkama je i uvođenje minimalnih plaća na globalnoj razini, izjednačavanje plaća u odnosu na spol i globalni sporazum čiji je cilj uklanjanje nejednakosti.

Uz izvršnu direktoricu Oxfama, gospodarskim forumom će predsjedati predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim i izvršni predsjednik Googlea Eric Schmidt.

> Finska razmatra uvođenje bezuvjetnog temeljnog prihoda

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.