U Europu stiže Monsantov genetski modificiran kukuruz!

Foto: Guliver Image/ Getty Images

IZ američke kompanije Monsanto koja proizvodi genetski modificiranu hranu potvrdili su da će njihov kukuruz biti dostupan na tržištima u EU od kraja listopada.
 
Usprkos otporima unutar Unije, čini se da će genetski modificiran proizvod uskoro biti dostupan europskim potrošačima.
 
Kukuruz SmartStax GM razvijen je u SAD-u. Radi se o kombinaciji dvije genetski modificirane sorte kukuruza koja je otporna na dva tipa herbicida i šest različitih otrova za insekte. U sjemenu se nalazi rekordnih osam umjetno dodanih gena.
 
Kompanije Monsanto i Dow AgroSciencies već 5 godina lobiraju za ulazak modificiranog kukuruza na europsko tržište. Europska agencija za sigurnost prehrambenih proizvoda 2010. je zaključila da je SmartStax "jednako siguran kao i kukuruz uzgojen konvencionalnim metodama".
 
Ipak, njemačka kompanija Testbiotech koja se bavi analizama proizvoda suprotnog je mišljenja. "Radi se o ozbiljnoj prijetnji potrošačima i okolišu", izjavio je predstavnik Testbiotecha.
 
Nezavisni europski stručnjaci tvrde da je uzgajanje SmartStaxa krajnje kontroverzno jer nisu provedena adekvatna testiranja. 
 
Iz administracije EU-a tvrde da je proizvod siguran za upotrebu: "Svaki genetski modificiran proizvod koji je odobren za europska tržišta siguran je jer EU ima najstrože propise u svijetu". 
 
Iz Monsanta su potvrdili da je ovo odobrenje "u interesu svjetske trgovine". 

Pročitajte više