U Istri se nastavlja sušno razdoblje: Raste zabrinutost oko nestajanja zaliha vode

KAKO diljem Hrvatske već duže vlada sušno razdoblje, u Istarskoj županiji se pojavila zabrinutost oko zaliha vode u akumulacijama.

O opravdanosti zabrinutosti zbog potencijalnog poblema oko zaliha vode oglasio se voditelj Službe zaštite i spašavanja Istarske županije Denis Stipanov.

"Što se tiče neke nestašice vode dugo sušno razdoblje sigurno da nepovoljno utječe na izvore u Istarskoj županiji. Činjenica je da odavno nismo imali pravih kiša, a moramo konstantirati da se u idućih šest mjeseci prognozira nastavak tog sušnog razdoblja s iznadprosječnim temperaturama", rekao je Stipanov.

Međutim, nastavlja Stipanov, najavljenje su i veće količine oborina, tako da u Službi za zaštitu i spašavanje smatraju da će se ta situacija do početka turističke sezone sigurno normalizirati.

Razgovaralo se i o tome da se ponovno aktiviraju pričuvni izvori vode.

"I to je u jednoj akciji koja je u tijeku i smatramo da će sigurno doći do normalizacije stanje s vodom i nije ni za poljoprivredu ni za turističku sezonu nije problematično da budemo bez vode", zaključio je Stipanov.

Smatra kako je za sada stanje zadovoljavajuće i kako se opskrba odvija bez ikakvih problema, ali svakako napominje da bez kiša Istra može očekivati neke poteškoće u vodoopskrbi.