U Jemenu 60 mrtvih, očekuje se humanitarna pomoć

Screenshot: YouTube

BORBE između pobunjenih šijitskih Hutija i pristalica predsjednika Jemena Mansura Hadija, kojima potporu daju saudijski zračni napadi, u nedjelju su se prije svega vodile u četirima gradovima na jugu zemlje u koje je Rijad obećao dostaviti veliku humanitarnu pomoć, a po nepotpunim podacima poginulo je najmanje 60 ljudi na obje strane.

Najteže borbe vode se u Adenu i Taezu, gradu koji je dosad bio razmjerno pošteđen sukoba, ali u kojem su Huti otvorili novu bojišnicu. Taj treći po veličini jemenski grad strateški im je važan zbog Adena, u kojem su naišli na snažniji otpor nego što su mislili. Značajnijih sukoba s većim brojem žrtava ima i u Ataku, glavnom gradu pokrajine Šabve te u Dalehu, također na jugu Jemena.

Koalicija arapskih zemalja koje podržavaju Hadija najavila je da će u idućih nekoliko dana organizirati dopremu humanitarne pomoći morskim putem. Sav iznos te pomoći, 274 milijuna dolara, platit će saudijska vlada.

Zapovjednik golemog vojnog područja u Jemenu, na kojem je pola granice sa Saudijskom Arabijom, u nedjelju je izrazio podršku predsjedniku Hadiju, što znači da će se na strani Hadijevih pristaša i koalicije pod saudijskim vodstvom naći najmanje 15 tisuća vojnika u pustinjskim i brdskim predjelima.

"Brigadni general Abdulrahman al Halili iz Prvog vojnog područja danas je objavio svoju potporu ustavnoj zakonitosti, koju predstavlja predsjednik Hadi", izjavio je neimenovani jemenski dužnosnik, a izjavu je objavila i mjesna radijska postaja.

Većina jemenske vojske odana je moćnom bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu, čije se snage bore na strani pobunjenih Hutija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.