U Pučišćima miriše na revoluciju koja će s Brača doći do Zagreba!

NAČELNIK Pučišća Marino Kaštelan (HDZ) preživio je referendum, na kojem se nedavno na inicijativu udruge Žene kamene odlučivalo o njegovoj smjeni, a za Index je dao svoj osvrt na nedavna zbivanja u Jadrankamenu.

Revolucija za izvoz

"U Pučišćima miriše na revoluciju koja se želi s Brača izvesti u druge krajeve države sve do Zagreba", iznenadio nas je načelnik Kaštelan svojom opservacijom.

Ukratko nam je objasnio zbog čega to misli. 

"Prvi put u nekoj tvrtki sindikat organizira štrajk nakon što primili neto plaće. Prvi put je podignuta optužnica protiv direktora za neisplatu plaća. Prvi put je isti taj direktor prisiljen pokrenuti stečaj. Nije imao mogućnosti napraviti ništa drugo nakon akcije sindikata. Prvi put stečajni upravitelji ne puštaju se u firmu. Prvi put se i organizira referendum za smjenu načelnika. To sve, dakle, definitivno ima obilježja revolucije", smatra Kaštelan. 

Pučišća i radnici Jadrankamena taoci su Tonča Drpića i braće Eterović

Tvrdi da su Pučišća i golema većina radnika Jadrankamena zapravo taoci par sindikalnih vođa i članova njihovih obitelji. Stvara se dojam, kaže Kaštelan, da imaju nekakav utjecaj, ali to nije istina.

"Pa vidjeli ste kada je bilo privođenje. Radi se o dvadesetak ljudi koji galame i stvaraju privid kao da ih ima puno više. Pokušali su me smijeniti referendumom, koji je neslavno propao radi premalog izlaska birača. Sindikat je radnicima zabranio da prime rješenja o otkazu ugovora o radu. Od 288 radnika, koliko ih je preostalo, po mojim informacijama rješenja nije primilo tek 50 radnika", kaže Kaštelan.

Uzurpacija vlasništva

Uvjeren je da Tonči Drpić i njegova skupina želi preuzeti Jadrankamen.

"Oni naprosto žele poništiti pravne stečevine Republike Hrvatske i uzurpirati vlasništvo u Jadrankamenu. Sve to nesumnjivo vodi u propast. U kontaktu smo s ministrima i državnim institucijama, no svi od nas očekuju da sami riješimo ovaj problem s Jadrankamenom", žali se Kaštelan, koji se prije dva tjedna sukobio sa članovima Mreže solidarnosti oko izložbe o Jadrankamenu. 

Sukob sa aktivistima Mreže solidarnosti ili anarhosindikalistima?!

Tvrdi da su se nekulturno ponašali te da su lijepili plakate po kamenu. Cijeli je problem, kaže, ispao zbog kino sale u kojoj je prikazan film o preuzimanju tvornica. Film i nije izazvao neki širi interes, Mreža je htjela još jednu projekciju, a Općina im nije dala... Kaštelan je doznao da se zapravo radi o anarhosindikalistima tako da je dobio još jednu potvrdu svojoj teoriji revolucije za izvoz.

Za Garta načelnik čuo tek kada je umro

Premda su se u nekim medijima pojavile informacije da je bio u poslovnim odnosima sa preminulim ruskim tajkunom Leonidom Gartom, načelnik Kaštelan to nam ja kategorički zanijekao. "Pa ja sam za čovjeka tek neki dan doznao", tvrdi on.

Nasmijao se na tvrdnje da je sjednica Općinskog vijeća otkazana zbog Gartove smrti. "Predsjednik Vijeća nije bio u situaciji doći na sjednicu i to je razlog odgode", otkrio nam je Kaštelan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.