U Saboru prepucavanja oko eksploatacije: S ponistre će se, umjesto Šolte, vidjeti platforma

Foto: FAH

HDZ-ovi saborski zastupnici ustrajali su u srijedu na ocjeni da će eksploatacija nafte i plina u Jadranu ugroziti turizam, no s tim se ne slažu zastupnici vladajuće koalicije.

Stavite platforme u turistički fokus pa ćete vidjeti koliko ćete dobiti gostiju, odgovorio je Frano Matušić (HDZ) kolegama iz vladajuće koalicije koji ističu da se projekt istraživanja i eksploatacije u Jadranu radi po zakonu, te da neće ugroziti ni turizam niti okoliš.

Zamislite platformu 10 kilometara od Dubrovnika - sa Srđa vidite, ne 10 kilometra, nego 30 milja, a to je pogled koji vrijedi milijun dolara, rekao je Matušić u objedinjenoj raspravi o interpelacijama o radu Vlade u postupku istraživanja i eksploatacije plina i nafte u Jadranu koje su inicirali Klub HDZ-a i OraH-ova Mirela Holy.

Apsolutno je neprihvatljivo to što se radi, neprihvatljiv je ugovor sa tvrtkom Spectrum koji Vlada nije objavila, poručio je Matušić.

Na Vladu i vladajuće obrušila se i Đurđica Sumrak (HDZ).

Sumrak: Vlada iskrivljuje percepciju ljudi

Kad nemaju argumente, žele promijeniti percepciju - jedna zastupnica uvjerava kako su platforme predivne, da će se koristiti u turističke svrhe, kaže Sumrak procijenivši kako će se, vjerojatno, promjeniti i tekst poznate pjesme 'S ponistre se vidi Šolta' u 'S ponistre se vidi platforma'.

Možemo zapjevati 'S ponistre se vidi Šolta, a ispred plovi tanker', uzvraća Ada Damjanac (SDP) koja tvrdi da su tankeri u Jadranu veća opasnost nego naftne platforme. Osim toga, govorimo o istraživanju, ne o eksploataciji, rekla je Damjanac i zapitala se bismo li Talijanima trebali prepustiti i istraživanje i eksploataciju, kad zagađenje s talijanske strane ionako dođe na našu stranu?

Inicijatori interpelacija – Klub HDZ-a i Mirela Holy (OraH) - ustrajali su na ocjenama i zaključcima koje su iznijeli u raspravi, a Klub HDZ-a zatražio je da Hrvatski sabor podrži njegov zahtjev da se ugovor o izvođenju seizmičkih radova između Ministarstva gospodarstva i tvrtke Spectrum objavi na način da bude dostavljen svim zastupnicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.