U Siriji se bore tisuće stranaca iz više od 70 zemalja

Foto: Guliver image/Getty images

IZMEĐU 3.300 i 11.000 boraca iz više od 70 zemalja sudjeluje u sirijskome sukobu na strani protivnika predsjednika Bašara al Asada, a sve više ih je iz zapadne Europe, objavila je u utorak jedna skupina istraživača.

Nakon što su sigurnosne snage u 2011. silom ugušile mirne prosvjede protiv Asadove 40-godišnje vladavine, izbio je oružani ustanak u kojem je ubijeno već mnogo više od stotinu tisuća ljudi, a milijuni su raseljeni.

"Procjenjujemo da se od kraja 2011. do 10. prosinca 2013. u Siriju otišlo protiv Asadove vlade boriti od 3300 do jedanaest tisuća stranaca", objavio je Međunarodni centar za proučavanje radikalizacije (ICSR), organizacija u kojoj partnerski sudjeluje pet sveučilišta, a sjedište joj je u londonskome King's Collegeu. "U tim su podacima i oni koji su sada ondje, kao i oni koji su se u međuvremenu vratili kući, uhićeni su ili ubijeni".

ICS kaže kako se podatak temelji na 1500 izvora, od medijskih izvještaja do vladinih procjena, priopćenja džihadista i društvenih mreža.

U izvještaju stoji kako su većina stranih boraca Arabi i Europljani, njih do 80 posto, ali gerilaca ima i s jugoistoka Azije, iz Sjeverne Amerike i Afrike, s Balkana i iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.