Udruga Convoy: Vozači kamiona moraju redovito na psihološke preglede!



"UKIDANJE psihološkog pregleda za vozače isto je kao da se oružje daje čovjeku bez psihološkog pregleda", priopćeno je iz Udruge profesionalnih vozača Convoy.

Udruga Convoy odlučila se obratiti medijima nakon što su dobili informaciju da se ukida obvezni psihološki pregled na periodičnom pregledu vozača. Tvrde da je to nedopustivo zbog svakodnevnog pritiska na vozače i stresa kojem su izloženi.

Kamion je oružje koje može prouzročiti ogromnu štetu

"Stalna napetost pri vožnji, promet je danas sve brži i gušći, zahtjevi poslodavaca sve veći, zašto nisi, kako nisi, moraš ovo, moraš ono, što pitaš za plaću pa radiš. Doma žena koja ne radi, djeca koja idu u školu, računi za struju, vodu, plin itd. To netko mora prepoznati, a gdje drugdje se to najbolje vidi nego na psihološkom pregledu", tvrde vozači.

Kamion težak 40 tona koji ide 90 kilometara na sat je oružje koje može prouzročiti ogromnu štetu. Stoga za volanom kamiona ne smije biti osoba koja nije psihički sasvim stabilna.

"Kod nas je i dalje sramota reći da idete psihologu"

"Smatramo da je uključenost psihologa u periodičke preglede vozača stručno potpuno opravdana i neophodna. Ne može se čekati psihološka obrada koja bi se tražila samo 'po indikaciji'. Nažalost, kod nas je još uvijek sramota reći da idete psihologu. Automatski ste izvrgnuti ruglu zajednice.

Zato smatramo da bi takvi pojedinci skrivali svoje simptome do krajnje točke izdržljivosti. U trenutku kad bi takva osoba došla na vrh eskalacije poremećaja, posljedice bi mogle biti kobne. Ne samo za osobu, već i za širu zajednicu. I što kada se dogodi nekakva nezgoda? Svi se pitaju kako to nitko nije primijetio", priopćili su iz Udruge Convoy.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.